El Bus de la Salut ha detectat patologies severes en les persones que s'han revisat en la demarcació de Lleida

L'estudi ha permès detectar estenosi caròtida, és a dir que la sang no arriba bé al cervell, en 89 pacients, dos dels quals han requerit cirurgia. Altres 21 pacients presentaven aneurisma d'aorta i, d'aquests, dos també han passat pel quiròfan 

Albert Bajona, Joan Talarn i Marcelino Bermúdez presenten l'estudi Bus de la Salut @Territoriscat
photo_camera Albert Bajona, Joan Talarn i Marcelino Bermúdez presenten l'estudi Bus de la Salut @Territoriscat

El projecte del Bus de la Salut ha presentat les dades de l'estudi realitzat amb les mostres recollides entre el 2015 i el 2018 a 8.330 persones amb algun factor de risc cardiovascular o renal, de 57 municipis de la demarcació de Lleida. En aquesta primera fase de proves de diagnòstic precoç es va detectar que el 71% de les persones visitades presentaven algun tipus de malaltia ateromatosa, és a dir, la disminució del calibre de les artèries per l'acumulació de plaques de greix, principal causa de patir un problema cardiovascular.

Les dades han estat presentades per Marcelino Bermúdez, investigador de l'IRBLleida i coordinador científic del projecte d'El Bus de la Salut, a qui ha acompanyat el president de la Diputació, Joan Talarn i el diputat de Salut Pública, Albert Bajona.

Segons Bermúdez es van visitar persones asimptomàtiques, amb almenys un factor de risc cardiovascular (tabaquisme, diabetis, hipertensió, obesitat o sedentarisme) i sense antecedents previs de malaltia renal o cardiovasculars i diabetis. En concret, dones de 50 a 70 anys i homes de 45 a 65 anys.

Dades del Bus de la Salut 3De l'estudi també ha detectat de manera precoç, malaltia renal al 15% de les persones visitades. A més, el 53% mostraven nivells alts de colesterol, el 33% amb nivells de sucre en sang suggestius de prediabetis, el 60,9% presentaven poca adherència a l'activitat física, el 36,9% obesitat i el 52,8% una adherència baixa a la dieta mediterrània.

També ha permès detectar estenosi caròtida, és a dir que la sang no arriba bé al cervell, en 89 pacients, dos dels quals han requerit cirurgia. Altres 21 pacients presentaven aneurisma d'aorta i, d'aquests, dos també han passat pel quiròfan

La segona fase de l'estudi, del 2019 al 2021, permetrà veure l'evolució d'aquestes persones. A més, s'han inclòs més proves de diagnòstic precoç de malalties vasculars, com una bàscula de bioimpedància elèctrica, una nova prova per estimar el percentatge de greix i massa muscular de les persones citades. Es tracta d'un mètode de mesura no invasiu que es basa en les propietats elèctriques del cos humà, en la composició dels diferents teixits que el formen i en el contingut total d'aigua del cos.

Dades del Bus de la SalutLa situació d'estat d'alarma ocasionada per la Covid-19 va motivar que el personal del projecte s'incorporés a fer tests de diagnòstic ràpid des del mes d'abril i fins a l'octubre de 2020. L'equip va col·laborar amb Atenció Primària del Departament de Salut amb la realització de 735 test serològics i 9.069 tests PCR, a 84 residències i 43 municipis. A més, es va realitzar un subestudi comparatiu per veure les seqüeles de la Covid-19 en participants del projecte. Aquesta anàlisi es va fer del novembre del 2020 al febrer de 2021, amb 270 persones (135 participants del projecte que han passat la malaltia i 135 persones que no l'han passat com a grup control).

Projecte pioner reconegut internacionalment

El Bus de la Salut, un projecte de recerca pioner a l'Estat espanyol per convertir Lleida en la primera demarcació amb una aposta ferma per la prevenció de les malalties cardiovasculars i renals i en el foment de polítiques de salut en aquest àmbit. Ha rebut el reconeixement del Partenariat Europeu d'Innovació en Envelliment Actiu i Saludable (European Innovation Partnership on Active and Healthy Ageing, EIPonAHA), que és una iniciativa de la Comissió Europea, com a projecte capdavanter en l'envelliment actiu i saludable i la innovació.

Aquesta investigació forma part del programa de recerca científica en l'àmbit de la salut que es desenvolupa a la demarcació de Lleida i que compta amb el suport de l'Àrea de Salut de la Diputació de Lleida i la Fundació Renal Jaume Arnó, conjuntament amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, Atenció Primària de Salut de Lleida i la Unitat de Diagnòstic i Tractament de Malalties Aterotrombòtiques (UDETMA) de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida).

Comentaris