19.08.2022 |

El Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil de Lleida atén 15 casos nous al dia

L'abús sexual en la infància sempre ha estat, però que amb la pandèmia han aflorat casos que no s'han pogut tractar perquè que han estat amagats i surten ara a la llum d'una manera més virulenta
Jaume Celma, Vanesa Pera, i Teresa Valmanya ©LauraCortés
Jaume Celma, Vanesa Pera, i Teresa Valmanya ©LauraCortés
El Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil de Lleida atén 15 casos nous al dia

Els Centres d'Atenció Primària (CAP) deriven diàriament al voltant d'una quinzena de casos al Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil de Lleida (CSMIJ). Infants i adolescent que són atesos en primera visita per trastorns alimentaris, depressions o pensaments suïcides.

Segons explica la psiquiatra i cap d'àrea de salut mental infantojuvenil del CSMIJ i de l'Hospital Sant Joan de Déu Terres de Lleida, Vanesa Pera "el que ha fet esclatar els casos de salut mental ha estat la pandèmia, que ha trencat l'equilibri de les unitats familiars i ha fet aflorar molts problemes. Han augmentat tots, també els abusos sexuals infantils". Pera ho ha detallat aquest divendres en el decurs de la jornada organitzada per la delegació del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya per sensibilitzar sobre l'abús sexual infantil. 

Participants en la jornada del CSMIJ ©LauraCortésLa psiquiatra ha destacat que principalment l'abús sexual i els casos de maltractament ha augmentat "moltíssim", perquè si el maltractador o l'abusador estava a casa durant el confinament, hi havia moltes més hores d'exposició i els infants també s'han posat més nerviosos. 

Els efectes no els vam veure de manera immediata quan ens van desconfinar, sinó que ho hem començat a veure fa uns 4 o 5 mesos que és quan les famílies han sortit de casa i han tornat a demanar consulta a pediatria

Amb el teletreball les famílies s'han esperat molt a demanar ajuda, evidencia Pera.

Jaume Celma, president de la delegació del Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya, ha explicat que l'abús sexual en la infància "sempre ha estat" però que amb la pandèmia "han aflorat casos que no s'han pogut tractar perquè que han estat amagats i surten ara a la llum d'una manera més virulenta".

Reclama més recursos i personal, ja que les llistes d'espera per atendre casos de salut mental són "molt llargues" i "hi ha casos greus que requereixen atenció immediata". Pel que fa als problemes de salut mental que afecten els més joves, Celma declara que s'està treballant en la nova especialitat de psicologia infantojuvenil. Actualment, l'única especialitat oficial que hi ha és la psicologia clínica tanmateix, cal més especialització, ja que "el trauma és molt més intens quan una persona es fa adulta i no ha estat tractada. Si el cas es tracta de petit, la cicatriu es fa abans", afegeix.

Celma xifra en 7.000 els psicòlegs que falten a Espanya. A Europa, diu, hi ha 18 psicòlegs per cada 100.000 habitants mentre que a Catalunya n'hi ha entre 6 i 9. "Cal el doble", conclou, i alerta que 1 de cada 5 nens i nenes han patit abús sexual en la seva infància.   

  

El Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil de Lleida atén 15 casos nous al dia
comentaris