El Camí de Retrobament completa la xarxa d'ecocomptadors

Els 6 ecocomptadors que disposa aquest recorregut que uneix els territoris de l'Alt Urgell, el Principat d'Andorra i l'Arieja permetran dissenyar estratègies de promoció i aprofitament i valorar-ne els seus resultats

El Camí de Retrobament, vinculat al projecte Fem de la frontera un camí cap a la formació del Programa Poctefa de la Unió Europea, ja té completada la xarxa d'ecocomptadors que servirà per tenir una informació acurada de l'ús que es fa d'aquest recorregut que uneix els territoris de l'Alt Urgell, Andorra i l'Arieja a través d'antics camins de pastors.

Concretament ahir es va instal·lar el sisè i darrer ecocomptador de la xarxa entre el petit nucli de Llirt i el poble d'Estamariu. Aquest ecocomptador és el segon que hi ha en el tram del camí que passa per l'Alt Urgell, doncs ja hi havia un de col·locat entre Bescaran i la Rabassa (Principat d'Andorra).

La instal·lació d'aquest darrer ecocomptador va anar dirigida per un tècnic d'una empresa especialitzada, i hi van participar representants de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell, del comú de La Massana (Principat d'Andorra), del municipi d'Auzat i de l'Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya (INEFC), els quals van rebre formació sobre el procediment de manteniment, recollida de dades i tractament de la informació d'aquests ginys.

Fonts del projecte han manifestat que és important poder comptar amb aquest tipus de tecnologia, ja que ens facilita dades útils per prendre decisions sobre la promoció del camí en un futur”.

Valoració i estratègies

Amb la informació que s'obtingui a través d'aquests sis ecocomptadors al llarg dels 107 quilòmetres que uneixen la Seu d'Urgell i Auzat, permetrà als responsables del mateix poder dissenyar estratègies de promoció i aprofitament del Camí de Retrobament i valorar-ne els seus resultats.

Aquests sis ecocomptadors s'han instal·lat en zones allunyades del pas habitual de persones o bestiar, col·locats en punts estratègics per tal que captin, el més fidelment possible, el pas d'usuaris del camí, evitant així interferències per altres activitats (accés a camps, ramats, pastures, etc.).

Periòdicament, i sobre el terreny, els tècnics aniran recuperant dades sobre el nombre de persones que transiten per aquell tram del camí. El comptador emmagatzema les dades en períodes d'una hora, així que la informació que se n'obté és força precisa i permet conèixer de forma molt acurada quin és el volum de pas de persones.

Un ecocomptador és un aparell format per una placa sensible que es col·loca sota terra en les zones de pas dels senders i corriols i que va connectat a un comptador alimentat per una bateria. Aquesta bateria permet un ús continuat de l'ecocomptador d'uns 10 anys.

Cada vegada que algú passa per damunt de la placa, aquesta capta el pes i envia un senyal al comptador. Aquest aparell va registrant tots aquests passos i emmagatzema la informació en una memòria interna. 

Comentaris