La campanya 'No t'ho empassis' evidencía la realitat de la salut mental

La iniciativa impulsada per la Taula de Salut Mental Urgell-Segarra i la Diputació de Lleida, es durà a terme en una vuitantena d’establiments de restauració de la demarcació, amb objectiu fomentar la sensibilització per les persones que pateixen algun trastorn mental
Les estovalles No t'ho empassis! Estovalles contra l’estigma ©Diputació
photo_camera Les estovalles No t'ho empassis! Estovalles contra l’estigma ©Diputació

Una vuitantena de restaurants de terres lleidatanes pararan les seves taules amb unes estovalles singulars en les quals si poden llegir missatges que poden ser corrents en converses quotidianes que contribueixen a estigmatitzar les persones amb trastorn mental. L'objectiu és aconseguir que el client aixequi el plat, interessat per la lectura i que aquesta pugui contribuir a millorar la sensibilització en vers el col·lectiu d'afectats per aquestes alteracions.

La campanya anirà vinculada a la Marató de TV3 que aquest any va dirigida a la salut mental. A través d’un codi QR imprès a les estovalles es convida tots els clients a fer una donació, per la qual cosa la iniciativa es prolongarà fins al 19 de desembre

Joan Talarn en la presentació No t'ho empassis! Estovalles contra l’estigma ©DiputacióAquesta iniciativa que s'ha batejat amb el nom de No t'ho empassis! Estovalles contra l’estigma, està impulsada per la Taula de Salut Mental Urgell-Segarra i la Diputació de Lleida. La campanya es va presentar aquest dimarts al restaurant El Gat, de Tàrrega, en el decurs d'un acte en el qual hi va participar el president de la Diputació, Joan Talarn, les representants de la Taula de Salut Mental, Maite Trepat i Miracle Llorenç, l'alcaldessa de TàrregaAlba Pijuan i altres autoritats. 

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, va manifestar que, a través de l’acció de les estovalles, “es transmeten missatges que ens conviden a esborrar prejudicis, i a entendre que les persones diagnosticades amb problemes de salut mental són persones com nosaltres mateixos, que en un moment donat pateixen una patologia que ens podria afectar a qualsevol de nosaltres. I davant d’això hem de no tancar els ulls i ser solidaris”.

Miquel Àngel Vilardell, és un activista de la salut mental i membre de la Taula, que va intervenir en l'acte destacant que l'estigma per a mi és quan es posa una etiqueta a davant tan gran, que se n’obliden de la persona que hi ha al darrere. Vilardell va afegir,  que moltes vegades la mateixa persona es fa tan seva l’etiqueta que es creu l’estigma. Cosa que fa molt més difícil la vida diària i la recuperació.

Presentació No t'ho empassis! Estovalles contra l’estigma ©Diputació

La Taula de Salut Mental Urgell-Segarra 

La Taula de Salut Mental (TSM) de l’Urgell i la  Segarra es va iniciar l’any 2006 amb l’impuls de la Federació Salut Mental Catalunya (anteriorment FECAFAMM). 

Des dels seus inicis la TSM l’han conformat tant tècnics d’entitats i administracions públiques com directors/presidents d’aquestes, entitats que de manera específica o no treballen en el camp de la salut mental. 

Les Taules de Salut Mental són uns espais d’intercanvi d’informació, de reflexió i de debat entorn la situació de l’atenció a la salut mental i les seves necessitats de millora, i estan compostes per persones i representants d’entitats, recursos i administracions coneixedors del territori i de les necessitats en matèria de salut mental. 

   

Comentaris