27.11.2021 |
Territoris.cat

Camps de panís lleidatans, infestats per una planta invasora resistent a herbicides

Una recerca liderada per la UdL detecta l'Amaranthus palmeri per primer cop a Europa
planta2
Camps de panís lleidatans, infestats per una planta invasora resistent a herbicides

Una recerca liderada per la Universitat de Lleida ha detectat per primer cop a Europa la presència d'una espècie de planta invasora resistent a determinats herbicides que afecta, entre altres, als conreus de panís.

Es tracta de biotips de l'Amaranthus palmeri, una mala herba procedent d'Amèrica del Nord, que han trobat a les províncies de Lleida i Osca

L'estudi, realitzat conjuntament amb investigadors i investigadores de la Universitat estatal de Carolina del Nord i l'Institut de Recerques Agràries Finca La Orden - Valdesequera, s'acaba de publicar a la revista internacional Agronomy.

La recerca ha identificat biotips amb diverses mutacions que els fa resistents a un tipus d'herbicides molt utilitzats que s'anomenen sulfonilurees i que són inhibidors de l'enzim ALS (acetolactat-sintasa). A d'altres grups encara no, "però se sap que aquesta espècie pot arribar a desenvolupar també resistències a herbicides com el glifosat, la terbutilazina, la mesotriona i l'àcid 2,4-D, fet que complicaria molt la gestió d'aquesta mala herba, requerint mesures de control més intenses i costoses", explica l'investigador post-doctoral de la UdL i signant principal de l'article, Joel Torra. 

L'estudi assegura que aquesta espècie agressiva ha arribat contaminant lots de llavors de panís importats per a fabricar farines de pinso i s'està estenent a través de maquinària de recol·lecció, i considera urgent realitzar una avaluació del seu risc de per desenvolupar estratègies de gestió i eradicació adequades.

El catedràtic de Botànica Agrícola i Malherbologia de la UdL Jordi Recasens, coautor de l'article, considera que l'Amaranthus palmeri "és una amenaça pels nostres camps de panís i soja", ja que "al 2018, a Catalunya s'estimaven unes 70 hectàrees de panís afectades, i al 2019 ja eren més de 200. Mentre, a l'Aragó han localitzat la presència d'aquesta espècie en 185 camps, equivalent a un 12% de les parcel·les de panís prospectades".

El Servei de Sanitat Vegetal de Catalunya i també el d'Aragó segueixen aquest problema i en fan recomanacions de gestió

Camps de panís lleidatans, infestats per una planta invasora resistent a herbicides
comentaris