El Canal d’Urgell preveu plantar fins a 300.000 arbres a les banquetes

Encreuament de l'Auxiliar i una Caseta dels Guardes al fons.
photo_camera Encreuament de l'Auxiliar i una Caseta dels Guardes al fons

El president de la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell, Amadeu Ros, té previst iniciar el desplegament dels projectes de modernització dels regadius, i de millora mediambiental, aquest any.
 

La Junta de Govern de la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell, i el nou president, Amadeu Ros, tenen previst presentar el projecte de millora mediambiental el pròxim 30 de juny. El treball que s'ha encarregat a una empresa externa, té com a objectiu poder compaginar els regadius amb l'entorn, productiu i paisatgístic del territori.

Imatge del Canal i una casa de guardes en el teme de SidamonUna proposta que preveu plantar al voltant de 300.000 arbres al llarg dels 325 quilòmetres de Canals i séquies, segons explica Amadeu Ros. Es tracta d'una actuació que s'ha de fer amb la complicitat de municipis i pagesos, que han d'aportar idees que ajudin a consolidar la via verda que es projecta en les banquetes. Ros afegeix que aquesta reforestació es farà en els terrenys, propietat dels regants que es troben en els marges dels Canals, uns espais que en alguns municipis són suficientment grans, com per poder convertir-se en petits boscos.

Els plataners en la banqueta de la tercera séquia del Canal d'UrgellEl responsable dels regadius de l'Urgell, també ha volgut deixar clar, que l'aposta de reforestació no comporta que la vegetació hagi de ser tota dels habituals plataners, que temps enrere tenien un sentit estratègic de suport dels canals. Amb la previsió dels nous regadius, els cabals que circularan per canals i séquies seran pràcticament ecològics, per la qual cosa els nous arbrats podrien ser d'altres varietats com lledoner o freixes.


Ros també ha destacat, que en les zones en les quals hi ha plataners molt antics, tampoc cal que es mantinguin amb les alçades extraordinàries que tenen actualment, i caldria dur a terme alguna actuació d'esporga, tant per la salut de les mateixes plantes, com de la vegetació i conreus de l'entorn

Imatges de la banqueta d'una séquia dels Canals d'UrgellPer altra banda el projecte també preveu la rehabilitació i restauració d'una seixantena de casetes i habitatges dels guardes, que es troben al llarg dels canals. Aquestes construccions, en desús, poden ser un complement, de recuperació de la memòria històrica, afegits al Castell del Remei, Torre Ribera dels Alamús, o l'Estany d'Ivars i Vila-sana. En alguns municipis com Sidamon, ja s'ha demanat de poder arranjar un habitatge dels guardes que es troba a l'entrada del poble.

El projecte mediambiental anirà lligat amb la modernització, que en una primera fase s'hauria de desplegar a finals del 2020 en una zona d'entre 10.000 i 12.000 hectàrees. Malgrat tot, Ros continua insistint que els regants no han d'assumir el cost econòmic d'aquesta modernització, ja que el Canal d'Urgell no és un canal qualsevol i per tant es tracta d'un projecte de país.

Comentaris