09.12.2022 |
Territoris.cat

Amadeu Ros assegura que la modernització del Canal d'Urgell serà "una revolució"

la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, ha anunciat que el Departament destinarà 1,3 MEUR als projectes executius de modernització del Canal d'Urgell. Es farà a través d'un acord de Govern que permetrà l'elaboració enguany d'aquests projectes

Vista aèria dels regadius i del Canal d'Urgell - Territoris.cat
Vista aèria dels regadius i del Canal d'Urgell.
Amadeu Ros assegura que la modernització del Canal d'Urgell serà "una revolució"

 

La Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell confia poder començar a executar la modernització de 10.000 hectàrees de l'àrea regable a partir del proper mes de setembre. Així ho ha anunciat el president dels regants, Amadeu Ros, en el marc de la 19a jornada Reg i Futur, on també ha remarcat que esperen sumar el màxim d'agents possibles en aquest projecte que ha de transformar i millorar el reg de les 75.000 hectàrees de cultius que abraça aquest canal en un total de cinc comarques de Ponent.

Amadeu Ros ha explicat que en aquests moments s'està fent l'avaluació ambiental obligada de tota la zona regable i que d'aquí a uns sis mesos estarà acabada. En paral·lel s'estan desenvolupant avantprojectes per modernitzar i la previsió és que al setembre es puguin situar 10.000 hectàrees de la zona regable en projecte executiu. Ros ha instat la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, per tal que sigui el Govern qui capitanegi aquest projecte, i ha assegurat que, si no ho fan, no els importarà anar on convingui per defensar el regadiu, ja sigui a Madrid o a la Comissió Europea.

La modernització amb la qual està treballant la comunitat maneja cinc taques a tota la zona regable. Els tècnics han dissenyat 39 canonades de reg d'una mitjana d'abast de 1.900 hectàrees.

Pla mitjà on es poden veure el president Joan Talarn, l'alcalde Marc Solsona, Amadeu Ros i Rafel Panadès, a la taula inaugural de la 19a Jornada Reg i Futur dels Canals d'Urgell, a Mollerussa, el 6 de març de 2020. (Horitzontal)

Segons Ros, es farà servir un sistema sostenible sense cost energètic i per aconseguir la pressió de l'aigua s'usarà energia fotovoltaica

Només hi haurà un mínim d'energia elèctrica, que els tècnics de canal han calculat en uns 8 euros de cost per hectàrea i any. Actualment, el cost és de 300 euros per hectàrea i any. El regadiu es faria per aspersió i goteig i això permetria ampliar el ventall de cultius d'aquest territori

El projecte de la modernització de regadiu està lligat al projecte mediambiental dels canals que preveu enllaçar els 325 quilòmetres de camins que circulen al voltant dels canals d'Urgell per convertir-los en una via verda que fomenti el turisme sostenible a la zona

Aquest segon projecte és el que ha d'afavorir l'arribada d'ajudes institucionals, ja que segons Ros, des de la Comissió Europea i per unanimitat de tots els consells de ministres d'Agricultura, s'ha posat el focus en finançar en un mínim del 75% aquelles modernitzacions que incloguin un projecte mediambiental.

Un dels ajuts que arribarà aviat serà dels FEDER coordinat per la Diputació de Lleida. En concret d'1.007.000 euros que segons el president Joan Talarn en el cas del canal, aquesta ajuda s'ha considerat prioritària.

Pla obert on es pot veure un moment de la ponència sobre la modernització per a la transformació del territori a la 19a Jornada Reg i Futur dels Canals d'Urgell, a Mollerussa, el 6 de març de 2020. (Horitzontal)


De la seva banda, l'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, que també ha participat en la inauguració de la 19a jornada Reg i Futur, ha destacat que hi ha voluntat del Govern per fer la modernització i que el panorama d'aquest projecte ha canviat en els darrers anys. El president del Consell Comarcal del Pla d'Urgell, Rafel Panadés, ha ofert la possibilitat que l'Espai Cultura dels Canals d'Urgell sigui el punt on s'expliqui el procés d'aquesta modernització.

La comunitat farà una reunió el pròxim dia 12 de març per decidir l'obertura que es podria situar a l'entorn de Sant Josep. Les reserves d'aigua garantirien tota la campanya ja que en aquests moments els pantans estan plens i encara caldria sumar-hi el desgel.

Teresa Jordà clausura la Jornada Reg i Futur

Agricultura destinarà 1,3 milions d'euros al projecte executiu de modernització

En l'acte de clausura de la Jornada Reg i Futur, la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, ha anunciat que el Departament destinarà 1,3 MEUR als projectes executius de modernització del Canal d'Urgell. Es farà a través d'un acord de Govern que permetrà l'elaboració enguany d'aquests projectes. Segons Jordà, els pressupostos 2020 destinen 58,6 milions d'euros al conjunt de projectes de regadiu que hi ha per tot el país.

Amadeu Ros assegura que la modernització del Canal d'Urgell serà "una revolució"
comentaris