08.12.2022 |
Territoris.cat

El canvi climàtic reduirà la producció de bolets a Catalunya

bolets2
Experts treballen amb bolets al laboratori del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya
El canvi climàtic reduirà la producció de bolets a Catalunya

El canvi climàtic implicarà un increment general de les temperatures i una situació de més aridesa a Catalunya. Un pronòstic que, inevitablement, tindrà com a conseqüència una reducció de la producció de fongs al país.

Així ho explica l'investigador del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) i professor de la Universitat de Lleida (UdL), Sergio de Miguel. De Miguel apunta que aquesta reducció de la producció serà generalitzada, hi haurà llocs puntuals sense afectacions significatives i altres que, en canvi, es podrien veure fins i tot beneficiats. És el cas, per exemple, de zones d'alta muntanya on, un retard en l'arribada del fred d'hivern, pot allargar la temporada de bolets.

De Miguel ha subratllat la importància que tenen els fongs per a la subsistència del bosc, i ha destacat la gestió forestal com a eina indispensable per a la lluita contra el canvi climàtic

Investigadors del CTFC i la Universitat de Lleida estudien com el canvi climàtic afecta la producció de bolets. Els seus treballs indiquen un impacte negatiu amb produccions més baixes degut a unes temperatures més elevades i a un increment de la situació d'aridesa provocat pels canvis en els patrons de precipitacions.

"Els bolets necessiten dues coses: humitat i temperatura elevada. Si la situació és de més aridesa, això comportarà una disminució de la producció de manera generalitzada", ha explicat de Miguel.

Pla curt de la classificació que els experts fan dels boscos que troben a les finques d'estudi. Imatge del 25 de setembre del 2019. (Vertical)

Els científics utilitzen models i tècniques basades en intel·ligència artificial per determinar en quina mesura pot disminuir la producció i sembla 'complicat' que els bolets puguin arribar a desaparèixer completament, però el que sí està clar és que "les condicions a moltes zones sembla que seran cada cop més desfavorables per tal que el fongs arribin a fructificar com ho fan ara".

De Miguel ressalta el fet que la societat ha abandonat progressivament la gestió del bosc i això pot tenir conseqüències. "El bosc s'adaptarà i ens sobreviurà, però la nostra vida i el nostre benestar depèn de la qualitat del medi ambient i, en aquest sentit, mantenir la vitalitat dels nostres boscos és fonamental. Quan entenguem que la nostra supervivència i vitalitat depèn de la qualitat del bosc, potser llavors aprendrem a valorar-lo com correspon, mirar-lo de front i valorar-lo com cal", ha apuntat.

El canvi climàtic reduirà la producció de bolets a Catalunya
comentaris