Metges de Catalunya denuncia les condicions d'urgències de Salut mental de l'Hospital Santa Maria

El sindicat denuncia situacions de tensió, com ara habilitar llits al passadís o fer una contenció mecànica de pacients

El sindicat denuncia situacions de tensió, com ara habilitar llits al passadís o fer una contenció mecànica de pacients
photo_camera El sindicat denuncia situacions de tensió, com ara habilitar llits al passadís o fer una contenció mecànica de pacients - Foto: Metges de Catalunya

Metges de Catalunya denuncia que el servei d'Urgències de Salut Mental de l'Hospital Universitari Santa Maria, referent per a l'atenció psiquiàtrica a Ponent i l'Alt Pirineu i Aran, es troba en estat de "decadència" i amb unes infraestructures "malmeses, insuficients i inadequades". Segons han expressat els representants del sindicat en un comunicat, aquestes condicions assistencials han provocat situacions de "tensió" en la prestació dels serveis, ja que l'habilitació de llits a passadissos per la manca de recursos disponibles o la contenció mecànica de pacients agitats en espais comuns, per exemple, "agreuja l'estat d'alteració mental dels malalts i, alhora, exposa els professionals a patir més riscos per a la seva pròpia seguretat".

La manca de recursos, segons afegeixen des de Metges de Catalunya, provoca que es forcin altes hospitalàries per alliberar llits i descongestionar el servei d'Urgències de Salut Mental, que només disposa de tres box i dues habitacions. "Les saturacions són cada vegada més freqüents. Els pacients que requereixen ingrés s'han de quedar al passadís durant dies, sense ventilació, amb un sol lavabo compartit", asseguren els delegats del sindicat mèdic.

"És totalment incoherent el discurs públic sobre la priorització de l'atenció a la salut mental i les condicions en què s'ha de prestar aquesta assistència", remarquen

L'organització acusa "d'inacció" l'empresa pública Gestió de Serveis Sanitari (GSS), adscrita al Servei Català de la Salut (CatSalut) i gestora de l'Hospital, davant els requeriments reiterats dels representants legals dels treballadors per millorar les instal·lacions i elaborar un pla director per a la reforma del servei d'urgències que tingui en compte el benestar físic i psicològic dels pacients i dels mateixos sanitaris. En aquest sentit, en els propers dies, Metges de Catalunya, CCOO i SATSE presentaran una denúncia conjunta davant Inspecció de Treball perquè avaluï l'estat de les instal·lacions i determini les mesures necessàries per reduir l'exposició dels professionals a accidents laborals i riscos psicosocials.

A la insuficiència d'espais i el seu mal estat de conservació s'afegeix el dèficit de psiquiatres de l'Hospital de Santa Maria, que el sindicat xifra en set facultatius menys dels que serien necessaris segons la població de referència del centre (440.000 habitants). "És molt difícil incorporar nous professionals, i, si hi afegim les condicions de treball, el malestar, la inseguretat i la sobrecàrrega assistencial, es dona el còctel perfecte perquè sigui un servei que genera rebuig", afirma el sindicat.

Comentaris