Carta a l’Arcadi Oliveres en agraïment a tota una vida a la recerca d’un món millor

L’actual situació ens recorda que la lluita social i pacífica continua, i que no hem de perdre l’esperit de lluita pacífica del 15M i del moviment dels indignats, que Arcadi Oliveres també ha compartit i visibilitzat en innombrables conferències
Homenatge de la UdL a Arcadi Oliveres 2019 @ONGD
photo_camera Homenatge de la UdL a Arcadi Oliveres 2019 @ONGD

La Coordinadora d’Organitzacions no governamentals pel desenvolupament i altres moviments solidaris de Lleida volem expressar el nostre sentit condol a la família, amics i l’entorn de l’economista i activista per la pau Arcadi Oliveres, després d’una llarga trajectòria d’Arcadi Oliveres en pro del desenvolupament i la defensa de la Pau i els drets humans universals. 

Arcadi Oliveres va iniciar la seva trajectòria vinculat des de jove al moviment escolta, al moviment Pax Christi, primer moviment per a la Pau que s’havia establert a Catalunya al 1954, així com a l’institut Victor Seix de Polemologia, institució fundada per Frederic Roda per promoure la recerca sobre la pau a través de la polemologia, l’estudi objectiu i científic de les guerres com a fenòmen social encaminat a prevenir-les o resoldre-les. Durant la dictadura franquista, va integrar-se a l’Assemblea de Catalunya, des d’on va promoure la  “Marxa de la Llibertat”, el 1976, per reclamar “llibertat, amnistia i estatut d’autonomia”.

L’any 1982, es va incorporar a Justícia i Pau, entitat que va acabar presidint i des de la qual va impulsar la primera campanya del 0,7% d’ajuda al desenvolupament dels països del tercer món. Ha participat, a més, en les campanyes dels moviments contra l’OTAN, contra el comerç d’armes, per l’objecció de consciència al servei militar obligatori i per l’objecció fiscal, contra el deute extern dels països empobrits i contra les guerres. Ha estat també un ferm defensor de la regularització d’immigrants i ha estat vinculat al moviment antiglobalització i a les protestes del 15M a Catalunya.

Arcadi Oliveres a la plaça Ricard Viñes moviment del 15M @ONGDRecordo que em va impressionar la seva gran capacitat de comunicar, il·lustrar i convèncer a totes les persones que l’escoltàvem de la necessitat de que el govern Espanyol condonés el deute amb aquests països.

La constitució de 1978 es va adherir a la Declaració Universal dels Drets Humans que l’Organització de Nacions Unides ja havia votat entre els seus membres (dels que Espanya no formava part per estar sota una dictadura en aquells anys). 

El 10 de desembre de 2018 es va celebrar el 70è aniversari de l’aprovació del text de les Nacions Unides. A Espanya hi ha evidència d’incompliments de drets, i la llista és molt llarga.

L’actual situació ens recorda que la lluita social i pacífica continua, i que no hem de perdre l’esperit de lluita pacífica del 15M i del moviment dels indignats, que Arcadi Oliveres també ha compartit i visibilitzat en innombrables conferències. Perquè tots som persones normals i corrents, gent com tu, que s’aixeca cada dia per estudiar, treballar, o buscar feina, gent amb familia i amics i que treballa per viure i donar un futur millor als que ens envolten. Si tots ens unim, podem canviar les coses. 

Gràcies Arcadi, per tota una vida a la recerca d’un mon millor, però ja veus que el mon i nosaltres especialment, encara et necessitem i esperem poder continuar comptant amb tu.

Montserrat Martínez
presidenta de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

Comentaris