28.01.2022 |
Territoris.cat

Castell de Mur, 100 anys de l'arrencament de les primeres pintures del romànic català

L’any 1919 suposà un moment d’inflexió en la conservació i la protecció de l’art romànic català. El motiu: tingué lloc el primer arrencament i venda de pintures murals. Aquest fet tingué lloc a la Col·legiata de Santa Maria de Mur, al Pallars Jussà, i com a conseqüència directa d’aquest vil acte, es posà en marxa la Campanya de Salvament del Romànic Català per part de la Mancomunitat de Catalunya de l’època.

Castell i Col·legiata de Mur CRÈDIT Llibert Cases ok
El conjunt arquitectònic de Mur va ser l'escenari del primer arrencament de pintures murals del romànic català
Castell de Mur, 100 anys de l'arrencament de les primeres pintures del romànic català

El passat diumenge 7 d’abril, el Castell de Mur acollí la presentació d’un programa d’activitats que rememora el centenari de l’arrencament i la venda de les pintures romàniques originàries de la Canònica de Santa Maria de Mur.

L’arrencament
Aquests fets, fins llavors sense precedents al país, van suposar un punt d'inflexió en la preservació de l'art a Catalunya i van ser determinants per a promoure la protecció de l'art sacre pirinenc. Van ser promoguts pel marxant d'art nord-americà Ignasi Pollak, qui les va comprar al responsable de la parròquia. Tres experts italians van ser els encarregats d’arrencar-les a través de la tècnica de l'strappo, sent la primera vegada que es practicava aquest sistema a Catalunya. Per tal de facilitar-ne l'extracció i el trasllat a Barcelona, on les esperava el col·leccionista Lluís Plandiura, van dividir-les en tres parts.

El president de la Mancomunitat, Puig i Cadafalch, el pintor Joan Vallhonrat, el museòleg Joaquim Folch i Torres, i el director de la secció d'Art Medieval i Modern de la Junta de Museus, Jaume Bofill, varen intentar evitar l'exportació de l'obra, però no disposaven dels mecanismes legals necessaris. Dos anys més tard, Plandiura envià les pintures a Nova York. A l'abril de 1921, van ser venudes en una subhasta que guanyà el Museum of Fine Arts de Boston, on segueixen avui en dia.

La principal conseqüència d’aquest terrible episodi va ser la posada en marxa per part de la Mancomunitat de Catalunya de la Campanya de Salvament del Romànic Català, en el marc de la qual els frescos de les esglésies del Pirineu van ser arrencats i dipositats a l'actual Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). I és precisament gràcies a aquesta campanya que el MNAC disposa avui en dia d'una de les millors col·leccions de pintura mural romànica a nivell mundial.

Pintures

La programació
Sota el títol ‘Mur: cent anys de l'arrencament de les pintures’, s'engloben una sèrie d'activitats que volen recordar els fets ocorreguts l'estiu de l’any 1919, quan es varen arrencar i vendre les pintures romàniques de Santa Maria de Mur.

El tret de sortida és el dia 5 de maig, coincidint amb l'aplec de la Col·legiata de Mur. Un altre acte destacat del programa és el debat entre Manel Vilar i Martí Gironell sobre les relacions entre col·leccionistes i institucions en l'arrencament de pintures. Vilar és autor del llibre ‘Lluís Plandiura. El gran Col·leccionista’, mentre que Gironell parla d'aquests fets en la seva novel·la ‘Strappo’.

‘Mur: cent anys de l'arrencament de les pintures’ és una iniciativa conjunta de l'Ajuntament de Castell de Mur, l'IDAPA, el Bisbat d'Urgell, el Consell Comarcal del Pallars Jussà, el MNAC, l'associació Pirineus. Watt, Peperepep Cultural i Cal Soldat.

Castell de Mur, 100 anys de l'arrencament de les primeres pintures del romànic català
comentaris