Del 17 al 23 de juliol un centenar de nens i nenes amb càncer de tot l'Estat han participat en la 23a edició de les colònies d'estiu gratuïtes que organitza l'Associació Contra el Càncer a Lleida en col·laboració amb la Junta Local de la Vall d'Aran. L'estada ha tingut lloc a l'alberg era Garona de Salardú (75 nens i nenes de 6 a 15 anys) i al refugi de Conangles (24 joves de 15 a 17 anys).
L'Associació Contra el Càncer té federacions a totes les províncies de l'Estat i és a través d'aquestes des d'on arriben els infants. Els nens, nenes i joves que han participat enguany provenen de Lleida, Barcelona, Girona, Tarragona, Tenerife, les lPalmes, Cadis, Sevilla, Huelva, Màlaga, les Illes Balears, Osca, Burgos, Astúries, Galícia, Cantàbria, Madrid i Sòria.
La novetat d'aquesta edició ha estat l'ampliació de l'edat dels joves fins als 17 anys. "Fins ara les colònies havien estat per a nens i nenes de 6 a 15 anys", explica la gerent de l'Associació Contra el Càncer a Lleida, Eva Figuera. La gerent apunta que han decidit ampliar l'edat per "donar cobertura a un grup de joves amb unes necessitats diferents". Aquest 'workcamp' ha començat amb un grup de 24 joves al refugi de Conangles, una ubicació que és adequada a les seves necessitats.
Els inicis de les colònies de l'ACC Lleida
Les colònies van néixer quan un grup de persones de la Vall d'Aran van veure la necessitat de crear uns campaments per a nens i nenes amb càncer, explica el president de l'Associació Contra el Càncer de Lleida, Sisco Maranges i Granja. Maranges recorda que a les primeres edicions eren uns "12 o 13 infants i ara en són 100".
L'estada serveix per "ajudar als nens i les nenes a passar una setmana sense pensar en la seva malaltia, igual que els pares, que també estan tranquils", assegura el president de l'ACC Lleida. "L'única diferència amb la resta de colònies és que en aquestes el tema mèdic està molt controlat", assegura. "Tenim tot un equip de 26 persones entre coordinadors, monitors, pediatres, infermers i psicòlegs", subratlla en Sisco Maranges.
"Ens organitzem en tres grups que són petits, mitjans i grans"
"Comencem a preparar-ho tot al gener: ens reunim, formem l'equip de monitors i prepararem totes les activitats", apunta el director de les colònies, Carles Giné. "Ens organitzem en tres grups que són petits, mitjans i grans i cadascun té un coordinador i quatre monitors", explica el director. Cada any les colònies giren al voltant d'un centre d'interès. Enguany, s'ha triat el personatge Mario Bros i tot el seu univers. "M'agrada molt quan els nens i les nenes baixen de l'autocar i veuen la pancarta que posem a l'entrada", apunta en Carles Giné.
"Són unes colònies molt especials, amb nens i nenes molt especials, que intentem fer que siguin les colònies més normals del món", assegura en Carles Giné, director de les colònies
Les colònies des de dins
La Marina (13 anys) i la Carla (13 anys) són dues de les participants d'aquesta edició de les colònies. Ambdues destaquen que els ha agradat l'experiència: "Hem conegut gent nova i ens ho hem passat molt bé", diuen. La temàtica de Mario Bros els ha semblat molt divertida: "Hi ha diversos personatges, es van creant històries. Es perden les estrelles i nosaltres les hem de buscar fent les activitats i ens hem de guanyar la confiança dels personatges", explica la Marina.
Per l'Àlex Serra és el primer any com a monitor: "M'encarrego del grup dels petits", subratlla. Pel monitor està sent una experiència molt maca "hi ha molt bon 'rotllo' amb els monitors i els infants, que et donen un retorn que omple moltíssim, estic encantat", destaca.
La Montserrat Caballero Camins és coordinadora del grup de mitjans. Ella va viure les colònies des de petita i vol que els infants que ara tenen càncer "puguin gaudir d'aquesta estada com jo la vaig gaudir". La monitora subratlla que "estar amb la gent que ho ha passat malament com tu fa que et sentis identificat i hi empatitzes moltíssim".
Les pediatres de les colònies asseguren que estan gaudint molt de l'estada. "Quan llegeixes les fitxes dels nens i de les nenes et penses que no podran fer algunes activitats, però fan de tot i són molt conscients d'allò que poden fer i que no", puntualitzen. Asseguren que els infants són "molt madurs i s'ajuden molt entre ells".
Activitats per a tots els gustos
El dimarts 18 de juliol el grup més gran de l'alberg Era Garona va anar d'excursió a la bassa d'Oles a la Vall d'Aran. Allà la Fundació dels Mossos d'Esquadra va presentar les diferents unitats del cos. Els nens i nenes van poder observar de prop un helicòpter dels Mossos, van veure en acció a la unitat canina i van poder pujar a les motos de la unitat de trànsit, entre altres activitats.
"Aquesta tasca de proximitat fa que ells valorin molt més la feina policial", destacava el sotscap de l'Àrea Bàsica Policial Vall d'Aran-Alta Ribagorça, el sergent Robert Garzón.
Els infants han pogut gaudir durant una setmana de tota mena d'activitats lúdico-educatives com ràfting, muntar a cavall, preparar obres de teatre o contacontes, entre moltes altres