El projecte 'Mèstres' estudia una nova titulació professional del sector forestal i maquinària agrària

Aquesta setmana, docents i tècnics de l'Institut Mollerussa i del CFPPA d'Ondes han mantingut una trobada al centre de Formació Professional del Pla d'Urgell per planificar futurs intercanvis d'alumnes i formadors de maquinària agrícola que participaran en el desenvolupament del projecte Mèstres
Professors dels centres dels projecte Mèstres ©EstherBarta
photo_camera Professors dels centres del projecte 'Mèstres' - Foto: Esther Barta

En els territoris pirinencs, els recursos locals com els boscos i l'agricultura no s'exploten de manera òptima. Això es deu, en part, al fet que les formacions forestals i agrícoles no estan adaptades a les realitats locals, ni tampoc al món professional. Per aquest motiu, es va desplegar el projecte Mèstres (de l'occità), que té com a objectiu la millora de les formacions forestals i de maquinària agrària a través de la creació d'un marc pedagògic de referència per a formadors forestals i de maquinària agrària.

El desenvolupament de les habilitats pedagògiques, tècniques i pràctiques dels formadors ha estat identificat com un element clau per a aconseguir la finalitat del projecte. Aquest marc pedagògic permetrà la continuació del projecte creant una formació reconeguda i equivalent en tots dos costats de la frontera, que deixa d'existir en aquest moment.

En el projecte hi participen, en l’àrea de l’especialització de maquinària agrícola, l’Institut Mollerussa per part de Catalunya,
i el centre CFPPA d’Ondes per part de França.

Quant a l’especialització de Forestal, hi participen per part de França el centre CFPPA de Pamiers, i per part de Catalunya el Centre de Formació Forestal Especialitzada de Montesquiu, a més a més de la participació d’un tercer soci, més científic, com és el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) de Solsona.

Es tracta d'una especialització que té com a objectiu facilitar l'accés dels joves i de persones en recerca d'ocupació a treballs forestals i agrícoles altament qualificats, així com l'ús sostenible dels recursos territorials

Segons Frédéric Vavasseur, un dels impulsors del projecte, s'ha detectat una manca de professionals d'aquests sectors en ambdós països. Per aquest motiu, s'impulsa el projecte Mèstres, que ha de crear un un nou cicle formatiu i forjar el perfil dels formadors que l'han d'impartir.

 foto2_page-0001El projecte va començar el gener de 2020 i acabarà el maig de 2022. Durant aquest temps, han organitzat intercanvis de formadors per tal de consensuar els coneixements que han de definir el futur curricular dels cicles formatius, que es projecten a les dues bandes dels Pirineus.

Els resultats del projecte es presentaran per a la seva difusió  l’11 de maig, en el seminari organitzat per aquet motiu,  que tindrà lloc al Centre de Ciència i tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) de Solsona

Aquesta setmana, docents i tècnics de l'Institut Mollerussa i del CFPPA d'Ondes han mantingut una trobada al centre de Formació Professional del Pla d'Urgell per planificar futurs intercanvis d'alumnes i formadors de maquinària agrícola que participaran en el desenvolupament del projecte. El treball entre els centres impulsors vol definir les competències pedagògiques i tècniques, així com els coneixements administratius que han de tenir els formadors de l'especialitat.

Sílvia Garcia del CFPPA de Pamiers, centre que lidera el projecte, explica que el treball realitzat fins ara ha consistit en la creació del títol per tal de poder donar recorregut a aquest diploma a Catalunya i a França. La titulació s’enregistrarà al Catàleg nacional de qualificacions professionals i al seu equivalent a França, per tal que sigui una formació oficial.

Garcia ha afegit que el nou cicle s'ha estudiat per tal que disposi dels recursos suficients per adaptar-se a qualsevol perfil d'alumne.

Per la seva banda, el director de l'Institut Mollerussa, Antoni Reig, ha destacat que, en tractar-se d'una formació totalment pionera, s'han hagut d'identificar molt bé les competències necessàries dels formadors.

El projecte Interreg POCTEFA Mèstres

Fins ara, en termes de formació forestal i agrícola, els formadors mancaven de les competències diversificades necessàries per a promoure l'accés a l'ocupació a través de l'explotació dels recursos forestal i agrícola.

Mèstres aspira a promoure l'explotació sostenible dels recursos locals, com els boscos i les terres agrícoles, el desenvolupament d'una sòlida xarxa local d'empreses del tipus clúster i la mobilització de professionals locals per a satisfer les necessitats dels territoris en termes de treballadors forestals i agrícoles.

El projecte compta amb un pressupost de 373.000 euros, que estan cofinançats per fons FEDER, i es desplega en l'àmbit de POCTEFA, el programa europeu de cooperació territorial creat per a fomentar el desenvolupament sostenible del territori fronterer entre Catalunya, França, i Andorra.

Comentaris