Com afectarà el BREXIT les empreses agroalimentàries?

Oberta una nova línia de consultes sobre el BREXIT dirigida al sector agroalimentari

 

brexit
photo_camera La bandera europea sense una de les 12 estrelles - freestocks.org

Regne Unit és un mercat rellevant per a les empreses agroalimentàries de Catalunya. Ho demostra el fet que les exportacions agroalimentàries catalanes suposen un 13% del total d’exportacions amb destinació en aquest mercat. Així mateix, un total de 3.374 empreses catalanes hi exporten, de les quals 538 són d’alimentació i begudes (15,94%).

El país anglosaxó és, doncs, el 5è mercat de destinació de les exportacions agroalimentàries de Catalunya, consolidant-se en els últims 10 anys amb un creixement d’un 80% en volum i doblant en valor en gran part dels productes.

D’altra banda, es faran diferents seminaris específics sobre el Brexit a tot el territori, adaptant el contingut a les novetats que es vagin esdevenint al llarg dels propers mesos

Davant de la importància del Regne Unit en la indústria alimentària i les incerteses que genera un Brexit encara sense resoldre, Prodeca ha obert un nou canal d’informació i consultes dirigit exclusivament al sector agroalimentari de Catalunya.

Es tracta d’un servei integral, que inclou un canal Help Desk d’accés gratuït que pretén aportar informació pràctica i ràpida a totes aquelles empreses alimentàries que desitgin resoldre dubtes sobre el Brexit.

D’aquesta manera, els experts sectorials de Prodeca podran compartir informació de gran utilitat per la presa de decisió de les empreses així com dades actualitzades i de difícil accés

Tanmateix, s’ha  habilitat el web http://www.prodecabrexit.cat on el sector agroalimentari estarà informat permanentment de l’evolució del Brexit i de les perspectives de consum alimentari a Regne Unit.

Quins productes exportem a Regne Unit?

Per tipologia de productes, els carnis lideren les exportacions amb un 22,67%, seguides de les begudes (principalment vins) amb el 14,40% i en tercer lloc, les fruites i verdures amb un 9,62%. Els segueixen les conserves de fruita i verdures 9,62%, les conserves animals 8,99%, les conserves vegetals 7,87%, els olis i greixos un 7,30%, les preparacions alimentàries el 6,85% i els productes de pastisseria 6,47%. La resta de productes estan per sota del 2,5%.

Cal tenir en compte que Regne Unit importa més del 50% dels aliments que consumeix.

Es tracta d’un mercat molt madur que fins ara ha facilitat l’entrada i la consolidació de les empreses que tenien bons productes

 
Possibles escenaris Brexit

El desenllaç del Brexit té una data a l’horitzó: 31 d’octubre de 2019. Fins arribar-hi, s’haurien d’anar definint les condicions en que Regne Unit sortirà de la UE28. Els escenaris possibles de relació de la UE amb el país són molts, segueixen oberts i van des de l’opció menys dràstica, com ara l’escenari d’Espai Econòmic Europeu fins al que coneixem com a Hard Brexit, és a dir, una sortida sense acord.

Espai Econòmic Europeu (model noruec): Regne Unit formaria part del Mercat Únic però no de la Unió Duanera Europea i podria negociar acords amb països tercers. No tindria vot en la presa de decisions i hauria de contribuir en el pressupost de la UE.
Associació Lliure de Comerç (model suís): Comportaria que Regne Unit gaudiria de sobirania en acords amb la UE i països tercers. No tindria representació en la presa de decisions de la UE i hi hauria lliure moviment de persones i bens. Hauria de contribuir, limitadament, en el pressupost de la UE.
Hard Brexit – sortida sense acord (model rus): Regne Unit no adoptaria polítiques ni regulacions de la Unió Europea. Sobirania en acords amb la UE i països tercers. No contribuiria en el pressupost europeu. No existiria lliure moviment de persones o bens amb Europa. Aplicació d’aranzels i Controls Duaners.

 

Comentaris