Computació quàntica, intel·ligència artificial i el futur de la xarxa acaparen Sónar+D

Barcelona Supercomputing Center
photo_camera Barcelona Supercomputing Center

El Congrés de tecnologia, creativitat i negocis Sónar+D que se celebrarà a Barcelona del 17 al 20 de juny, reunirà al voltant de 5.000 professionals representant a 2.100 empreses provinents de 60 països. Tot i la diversitat de sectors que solen estar present en el Congrés, enguany tindran especial rellevància el futur de la xarxa, donat que es commemoren tres aniversaris. D'una banda el mig segle de la primera connexió entre ordinadors, tres dècades del desplegament de la www, i finalment dues dècades de Napster, el servei que permet distribuir i compartir arxius de música.


En aquest escenari Sónar+D comptarà amb la presència de la periodista especialitzada en ciberseguretat Marta Peirano, a punt de publicar el seu llibre El enemigo conoce el sistema; la investigadora i activista Xenia Ermoshina, i Jay Springett, l'ideòleg Solarpunk, un moviment centrat en una visió positiva i ecològica per a un futur en el qual la tecnologia s'utilitza amb finalitats humanes i eco-cèntrics. És un subgènere literari, artístic i estètic i també està estretament relacionat amb l'activisme eco-polític. Les narracions de Solarpunk tenen un fonament clarament positiu i utòpic en contrast amb les visions sovint distòpiques que es troben dins d'altres gèneres de ciència-ficció punk.

La periodista especialitzada en ciberseguretat  Marta Peirano

De la xarxa podem saltar a la Computació quàntica

La computació quàntica és una tecnologia emergent que ha passat del pla teòric a la pràctica. Amb l'aparició dels primers ordinadors quàntics i el seu poder computacional també sorgeix la promesa de grans avanços científics i tecnològics en tots els camps informàtica, medicina, energia, finances, música, entre altres.

Sónar+D es revelarà com funciona la computació quàntica, quin impacte tindrà en el futur i com es pot explorar i entendre des de la creativitat. Per a això s'unirà art, física quàntica i computació d'alt rendiment amb la presència de Libby Heaney, artista i física quàntica britànica la pràctica artística de la qual està relacionada amb l'impacte de les noves tecnologies en el futur. i científics del Barcelona Supercomputing Center (BSC-*CNS), el Centre Nacional de Supercomputación d'Espanya, especialitzat en computació d'alt rendiment, que en l'actualitat estan desenvolupant el seu propi ordinador quàntic.

Intercanvi de coneixements al Sónar+DEl nou concepte de programació obre les possibilitats a la intel·ligència artificial, un concepte que alguns teòrics defineixen com la capacitat que té un sistema per interpretar dades externes correctament, aprendre d'aquestes dades, i fer servir els coneixements adquirits per completar tasques i assolir objectius específics mitjançant una adaptació flexible. Ciència i tecnologia estudien la possibilitat de desenvolupar xarxes neuronals artificials que podrien treballar en els àmbits de l'art, la música o la medicina.

Sónar 360Sónar+D, completa les temàtiques amb Tecnologia de Música i so, Disseny d'Experiències, amb el tecnòleg Igal Nassima, els fundadors de The RattleJon Eades i Chris Howard, Natalia Fuchs, cofundadora del festival Gamma, l'artista colombiana Lucrecia Dalt, entre altres.

Comentaris