Les comunitats de regants encaren amb preocupació la campanya de reg per la manca de pluges

La preocupació per la situació varia en les diferents conques catalanes, en la mesura que les necessitats d’aigua en el reg venen determinades pels tipus de cultius i els seus requeriments
Assemblea de l'ACATCOR a la Trobada de Comunitats de Regants ©ACATCOR
photo_camera Assemblea de l'ACATCOR a la Trobada de Comunitats de Regants ©ACATCOR

L’Associació Catalana de Comunitats de Regants (ACATCOR) encara amb preocupació els mesos previs a la campanya de reg davant de la manca de pluges, que afecten tot el país, i de manera més pronunciada alguns territoris de Catalunya com és el cas de les terres gironines, en què ben aviat es comencen a plantar cultius com el blat de moro i l’arròs, i les reserves d’aigua són molt escasses, o les terres tarragonines, que temen la manca d’aigua a l’hora d’abastir l’avellaner.

Algunes comunitats de regants demanen a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), l’organisme competent en aquest àmbit, que avanci una previsió sobre la disponibilitat d’aigua que hi haurà a l’estiu, i detalli si els regants catalans patiran afectacions

Aixeta aigua, ús racional
Aixeta aigua, ús racional

El president de l’ACATCOR, Amadeu Ros, ha explicat que la situació és “preocupant” en algunes zones regables del país amb els nivells dels embassaments més baixos o amb la campanya del reg més pròxima. Ho ha dit coincidint amb l’estat de prealerta en què es manté l’ACA davant d’uns nivells d’aigua als embassaments inferiors al 60% de la seva capacitat. En aquest sentit, Ros ha detallat que la preocupació per la situació varia en les diferents conques catalanes, en la mesura que les necessitats d’aigua en el reg venen determinades pels tipus de cultius i els seus requeriments, per les característiques de cada zona i de cada sòl i també pels fenòmens meteorològics com el vent i les gelades, que obliguen a incrementar els consums d’aigua, especialment a la primavera.

Imatges de la banqueta d'una séquia dels Canals d'Urgell
Imatges de la banqueta d'una séquia dels Canals d'Urgell ©JosepAPérez

El canal d’Urgell podrà iniciar la campanya i confia en les pluges primaverals

En el cas de la zona regable del canal d’Urgell, Amadeu Ros, que també n’és president, ha explicat que el Pantà de Rialp i el d’Oliana estan al voltant del 48% de la seva capacitat. D’aquesta manera, Ros considera que l’escassetat de pluges no tindrà afectacions a l’hora de començar la campanya de reg, malgrat que avisa que fa més de dos mesos que no plou de forma abundant al territori. Per aquest motiu, Ros confia que, entre les pluges típiques de la primera i el desgel, els pantans acabin de rebre l’aigua que necessiten.

A les terres gironines

El secretari de la comunitat de regants de Pals i membre de la Junta Directiva de l’ACATCOR, Josep Maria Parals, ha detallat que ara per ara, hi ha 22 municipis que reben aigua del riu Muga i depenen de l’embassament de Boadella que estan afrontant molts problemes per l’escassetat d’aigua i es troben en una situació d’alerta, amb un nivell inferior al 40%.

Situació crítica a les terres tarragonines

El president de la comunitat de regants del Pantà de Riudecanyes, Miquel Àngel Prats, qui també és membre de la Junta Directiva de l’ACATCOR, coincideix a detallar una situació d’escassetat d’aigua i alerta que l’embassament de Riudecanyes es troba al voltant del 20% de la seva capacitat, mentre que el de Siurana està al 30%.
 

Les comarques barcelonines es mantenen alerta

Per la seva banda, el president de la comunitat de regants del canal de la Dreta del riu Llobregat i membre de la Junta Directiva de l’ACATCOR, Joan Estruch, explica que la situació es troba controlada a la seva conca, que de moment no es troba en situació de prealerta. Estruch ha explicat que el principal cultiu que preocupa per la manca d’aigua és el de la carxofera, i detalla que “podrem abastir-nos durant els mesos de febrer i de març”, tot i que alerta que “si a l’abril comença a fer vent, notarem l’escassetat d’aigua”. 

L’ACATCOR és una associació integrada per 76 comunitats de regants, més del 70% de les que actualment estan actives a Catalunya, amb prop de 200.000 hectàrees de regadiu. La seva funció és la d’aixoplugar les diferents comunitats per permetre’ls un estalvi en la seva gestió, suport en la defensa dels seus interessos, la millora en la transferència de coneixement i informació i, sobretot, la representativitat davant dels diferents organismes de l’Administració i de la societat. L’ACATCOR treballa amb cohesió i amb representació de les diferents problemàtiques territorials que existeixen, per tal de donar respostes úniques i amb més força de les que es podrien donar treballant de forma individualitzada.

Comentaris