El Congrés aprova la moció de censura de Sánchez i posa punt i final a set anys de govern de Rajoy

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, des de la tribuna d'oradors del Congrés dels Diputats abans de la votació de la moció de cesura que l'ha convertit en president del govern espanyol, l'1 de juny del 2018. (HORITZONTAL)
photo_camera El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, nou president del Govern Espanyol

El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest divendres amb 180 vots a favor (Grup Socialista, Units Podem, ERC, PDeCAT, Compromís, PNB, Bildu), una abstenció (CC) i 169 en contra (PP i Cs) la moció de censura de Pedro Sánchez contra Mariano Rajoy.

Pla mig de Mariano Rajoy i Pedro Sánchez donant-se la mà després de la votació de la moció de censura aquest 1 de juny del 2018. Pla mig. (Horitzontal)La votació culmina la caiguda fulminant de Mariano Rajoy en vuit dies –des de l’aprovació dels pressupostos a la consumació del seu relleu per part del Congrés fruit de la sentència de la primera peça del cas Gürtel- i situa com a nou president espanyol el líder del PSOE, que haurà de prendre possessió en breu i nomenar un govern sustentat, de moment, amb només 84 diputats.

Els reptes de Sánchez, mantenir les aliances que l’han situat a La Moncloa mentre no convoca eleccions i sota l’examen de Podem i de les formacions independentistes, que aquest dijous li van demanar “diàleg” i l’inici d’una nova era en el debat sobre la crisi territorial

El resultat de la votació implica la investidura automàtica de Sánchez i la destitució de Rajoy i del seu executiu, que queda en funcions fins que no es consumi la presa de possessió. La presidenta del Congrés, Ana Pastor, traslladarà aquest mateix divendres el resultat de la moció al rei Felip VI, que la sancionarà perquè sigui publicada al Butlletí Oficial de l’Estat en forma de decret de nomenament. 

Una part de l'hemicicle amb la portaveu de Podem, Irene Montero, i el secretari general, Pablo Iglesias, durant el debat de la moció de censura. Pla obert de l'1 de juny del 2018. (Horitzontal)A partir d’aquest moment, Sánchez pot prendre ja possessió com a president en un acte a la Zarzuela que es podria celebrar com a molt ràpid dissabte a la tarda, però que també es podria produir diumenge i dilluns, i nomenar els seus nous ministres perquè prometessin o juressin el càrrec aquesta mateixa setmana. 

Segons fonts del PSOE, serà un govern paritari i nomenat únicament pel líder socialista, sense membres designats per Podem, tot i que podria introduir un nombre important d’independents. 

comentaris