Una posta per la innovació, la digitalització i la transició energètica

El cooperativisme agrari i les seves propostes als grups polítics

Imatge d'una granja amb les plaques solars que alimenta el reg del panís @territoriscat
photo_camera Imatge d'una granja a Ivars amb plaques solars i conreu de panís.

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha traslladat les propostes del sector per a la pròxima legislatura a les forces polítiques que es presenten a les Eleccions al Parlament de Catalunya del 14 de febrer. En els darrers dies s’ha reunit amb representants de C’s, PDeCAT, ERC, PSC, ECP, CUP, PPC i JxCat, i ha subratllat la rellevància del Pla de Competitivitat per afavorir el creixement empresarial, la modernització i la intercooperació a les cooperatives agràries.

El sector agroalimentari: un motor econòmic sostenible i resilient

Ramon Sarroca, president de la FCAC, argumenta que “les cooperatives agràries som molt importants en la dinamització del territori, som productors d’aliments d’alta qualitat i apostem per la  innovació, la sostenibilitat, la transició energètica i la diversificació productiva perquè les nostres empreses segueixin essent un referent, tant a nivell econòmic com social”.

La FCAC insisteix que el Govern ha d’adjudicar al Departament d’Agricultura el pressupost necessari per desenvolupar les polítiques que necessita el sector agroalimentari i per potenciar una política de regadius forta, que esdevingui motor de desenvolupament rural i reequilibri territorial alhora que millori l’eficiència de l’ús de l’aigua.

Els projectes Segarra-Garrigues, Xerta-Sénia i Canal d’Urgell són prioritaris en aquest àmbit

Pel que fa als Fons Next Generation, la federació remarca que cal assegurar la capil·laritat d’aquests recursos perquè cooperatives de qualsevol dimensió, sector productiu i punt del territori puguin participar a projectes de construcció d’un país "més sostenible i més resilient després de la Covid-19".

Un altre àmbit en què les cooperatives reclamen mesures concretes al nou Govern és la nova Política Agrària Comuna (PAC 2021-2027). La FCAC defensa que el disseny de la PAC es faci des del territori i tenint en compte l'enorme diversitat de tipologies d’explotacions existents.

Finalment afirmen que cal promoure el consum de producte cooperatiu i de proximitat, així com impulsar sistemes de comerç electrònic a les cooperatives i la digitalització en el conjunt del territori.

El pes de les cooperatives agràries a Catalunya

A Catalunya, hi ha 195 cooperatives agràries que aglutinen a 30.200 socis i sòcies, generen 4.200 llocs de treball i tenen presència a prop de 300 municipis. Representen el 34% de la Producció Final Agrària (55% del sector agrícola i 23% del ramader)

Comentaris