Les cooperatives agràries veuen "del tot insuficients" les mesures del govern espanyol

A més de la greu afectació en plantacions de fruita, ametlla i avellana, es preveu un fort impacte de la falta d'aigua en la immensa majoria de produccions agràries i a la disponibilitat de farratges per a la ramaderia

Un pagès passa el calibrador manual per una pera que no ha crescut prou en una finca dels Alamús ©Anna Berga
photo_camera Un pagès passa el calibrador manual per una pera que no ha crescut prou en una finca dels Alamús - Foto: Anna Berga

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) va participar aquest dijous a la reunió amb la Subdelegació del Govern a Lleida junt amb les principals organitzacions agràries per reclamar mesures de suport al sector davant la gravetat de l'afectació en les plantacions i la producció provocada per la sequera. La reunió va coincidir amb el paquet de mesures anunciat pel Govern espanyol en el Consell de Ministres.

La incertesa de reg per a supervivència afecta als productors dels canals d'Urgell i parcialment del Segarra-Garrigues, així com als dels pantans de Riudecanyes i Margalef, entre d'altres

Ramon Sarroca, president de la FCAC, va alertar que "malgrat valorem positivament aquest paquet de mesures aprovat pel Govern, a Catalunya, l'impacte de la sequera es preveu molt greu i per tant considerem que és clarament insuficient". Sarroca va assegurar que "al sector hi ha molta preocupació i incertesa" perquè no se'ls està garantint el reg per a supervivència dels arbres llenyosos.

"Si no disposem d'aigua per regar, es podria produir la mort de milers d'hectàrees de fruiters, ametllers i avellaners", va indicar.

A Catalunya hi ha 193 cooperatives agràries que aglutinen 28.800 socis productors i tenen presència a uns 300 municipis catalans. Representen el 33% de la Producció Final Agrària (53% agrícola i 24% ramadera)

A més, va assenyalar que la ramaderia també es troba en risc, cosa que pot repercutir negativament en els preus: "Per descomptat, també estan greument afectades altres produccions, com cereals i olivera, i la disponibilitat de farratges per a la ramaderia, amb el consegüent encariment de preus. També perillen algunes produccions hortícoles, la vinya o els arrossars", va manifestar.

Comentaris