El govern espanyol aprova ajudes de fins a 784 milions a pagesos i ramaders davant la sequera

L'executiu defensa que és un "paquet sense precedents" i assegura que prioritzarà el "diàleg" amb els afectats

L'embassament de Rialb presenta un baix nivell de reserva d'aigua per la sequera

Data de publicació: dimecres 10 d’agost del 2022, 12:25

Localització: La Baronia de Rialb

Autor: Salvador Miret
photo_camera L'embassament de Rialb amb els seus baixos nivells de reserva d'aigua per la sequera - Foto: Salvador Miret

El govern espanyol ha aprovat aquest dijous ajudes directes per valor de 784 milions d'euros per a donar suport a pagesos i ramaders davant l'actual sequera. Mitjançant un decret llei, es preveuen mesures en àmbits fiscal, financer, sociolaboral per donar resposta a les pèrdues que està registrant el sector per la falta d'aigua. L'executiu defensa que es tracta d'un paquet d'ajudes "sense precedents" i el ministre d'Agricultura, Luis Planas, ha assegurat que prioritzaran el "diàleg" amb els afectats així com amb els governs de les comunitats on la sequera té més incidència. El govern espanyol també executarà obres d'urgència aquest estiu per a la dessalinitzadora de la Tordera, valorades en 220 milions d'euros, tot i que encara no entrarà en funcionament.

Amb relació a les crítiques de la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, pel retard en l'adopció de mesures per part del govern d'Espanya, el ministre Planas ha dit que les decisions que han pres responen a les sol·licituds de la consellera i que s'han impulsat "en el moment que tocava".

Els 784,2 milions inclouen 10 mesures que pretenen "assegurar la continuïtat del sector agrícola" en l'actual context de sequera i crisi climàtica.

De les ajudes directes, 355 milions seran per als sectors ramaders càrnic i lleter, 276,7 milions per a l'agricultura i 5 milions per a l'apicultura

El decret amplia la subvenció a les assegurances agrícoles ja contractes per cobrir fins al 70% del cost de la pòlissa de l'assegurança per sequera en els cultius de secà. També es preveuen mesures de flexibilitat en l'aplicació de la nova PAC com l'ampliació fins al 30 de juny del termini de presentació de sol·licituds d'ajudes.

Prop de 2.200 MEUR per combatre la sequera, segons el govern espanyol

El conjunt de mesures aprovades pel govern espanyol per combatre la sequera i augmentar els recursos hídrics sumaria 2.190 milions d'euros. D'aquesta quantitat, uns 1.400 milions són per construir noves infraestructures com les plantes dessalinitzadores, duplicar la reutilització d'aigües urbanes i reduir els cànons i tarifes de les explotacions agràries afectades.

A Catalunya es destinaran 220 milionts per la planta de la Tordera tot i que no entraria en funcionament aquest estiu.

Pel que fa a la reutilització de l'aigua en l'àmbit urbà, l'objectiu és que el volum passi del 10% actual al 20% al 2027; això suposaria passar de 400 a 1.000 hectòmetres cúbics a l'any, segons ha explicat la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera

Suport als regants

Per ajudar als regants que aquest 2023 pateixen una reducció de la dotació d'aigua, el govern espanyol aplicarà una exempció del cànon de regulació i a la tarifa d'utilització de l'aigua. Aquesta exempció serà del 50% si la davallada de la dotació és del 40 al 60% i del 100% si se supera aquest 60%.

Planas també ha parlat d'aplicar una moratòria al 'Quadern Digital' per tal de reduir la càrrega administrativa al sector agrícola i ramader

També s'han aprovat ajudes a la fiscalitat i de liquidesa, com la devolució de l'IBI als professionals del sector de 200.000 explotacions amb ocupació única, l'ampliació de línies de crèdit ICO, MAPA, SAECA, i més diners per avals de crèdits, així com l'ajornament de quotes a la Seguretat Social per la sequera.

comentaris