Costers del Segre imparteix un taller d'esporgada per evitar plagues i millorar la qualitat dels ceps

La poda de respecte intenta resoldre els problemes que estan estesos en moltes zones vitícoles del món, la mort prematura de les vinyes i la propagació de malalties de fusta és una realitat que preocupa al sector, però el mètode de l'Acadèmia aporta les solucions
Pep Jiménez va impartir el taller de poda de respecte @DOCostersdelSegre
photo_camera Pep Jiménez va impartir el taller de poda de respecte @DOCostersdelSegre

Una quinzena de professionals d'una desena de cellers de la Denominació d'Origen Costers del Segre, ha participat aquest cap de setmana el Curs de Poda grau 2, que inclou formació en la innovadora tècnica denominada poda de respecte. El curs està impartit per l'Acadèmia de Poda d'INNOVI amb Pep Jiménez, director de viticultura de Juvé & Camps i membre de l'equip tècnic de l'acadèmia que dirigeix l'especialista, Roc Gramona, enòleg per la Universitat Rovira i Virgili i màster per la Universitat de Bordeus.

Els participants en el taller de Poda de respecte @DOCostersdelsegreEl taller, amb vint hores de formació tècnica i pràctica, es va iniciar divendres, dia 19 de febrer, amb una sessió teòrica; i ha continuat aquest matí amb una sessió pràctica en les vinyes del celler Tomàs Cusiné del Vilosell, en la subzona Garrigues de la DO Costers del Segre. Els participants han pogut aplicar aquesta tècnica de poda en plantacions amb diferents sistemes de conducció del cep: goyot, doble cordó royat i vas.

La poda de respecte intenta resoldre els problemes que estan estesos en moltes zones vitícoles del món. La mort prematura de les vinyes i la propagació de malalties de fusta és una realitat que preocupa al sector, però el mètode de l'Acadèmia ens aporta les solucions

Així entre els avantatges d'aquesta poda destaquen: Allargament de la vida del cep; reducció d'afectació de malalties de fusta; millora de l'estat sanitari de les plantes; és un sistema de poda més sostenible; i adaptable a tots els sistemes de conducció del cep.

Aquesta innovadora tècnica de viticultura es fonamenta sobre quatre punts que són acceptar la ramificació de la planta; respectar el flux de saba; realitzar només talls petits i respectar la corona; i deixar fusta de respecte que tradicionalment es deia podar brut.

Comentaris