19.01.2022 |
Territoris.cat

 El Museu de Lleida lliura al de Barbastre cinc obres més de la Franja

Formen part del conjunt de 28 béns reclamats i que el Bisbat de Lleida sempre ha reconegut que ha tingut en dipòsit
Operaris de l'empresa de transport carregant al Museu de Lleida una de les peces d'art de la Franja dins del camió, el 22 de febrer del 2021. (Horitzontal) - Salvador Miret
Un operari de l'empresa de transport carregant al Museu de Lleida una de les peces d'art de la Franja dins del camió - Salvador Miret
 El Museu de Lleida lliura al de Barbastre cinc obres més de la Franja

El Museu de Lleida ha lliurat aquest dilluns al Museu diocesà Barbastre – Montsó cinc objectes que formen part del conjunt de 28 obres reclamades pel Bisbat de Barbastre que el de Lleida sempre ha reconegut que ha tingut en dipòsit. Degut al seu estat de conservació, es va considerar millor traslladar-los en un transport diferent al de la resta del dipòsit. En paral·lel, el consorci comunicarà al jutjat de Barbastre aquest lliurament. Així mateix, en el propers dies es tancarà un pla de lliurament definitiu dels altres 83 béns en litigi amb l'empresa adjudicatària del trasllat. Fa una setmana va vèncer el termini per a l'execució provisional de la sentència i es van començar a traslladar les obres a l'Aragó.

Les obres que han viatjat aquest dilluns de Lleida cap a Barbastre són un retaule molt fragmentat dedicat a la Mare de Déu, procedent de Sirés – format per 26 fragments, de la primera meitat del segle XVII; un retaules de la vida de la Mare de Déu, procedent de Montanui, format per 3 taules de pintura sobre fusta, de principis del segle XVI; un sagrari de fusta daurada, procedent de Gabarret, del segle XVIII; dos fragments d'un enteixinat de fusta amb restes de policromia, procedent de Ballobar dels segles XIV – XV; i un Sant Bisbe, talla de fusta de pi, procedent de Centenera (Erdau), dels segles XVI – XVII.

Les obres han estat carregades a un camió pels volts de dos quarts de cinc de la tarda. Els operaris portaven des de mig matí fent tasques de d'embalatge i les cinc peces han estat traslladades en més d'una vintena de paquets ja que estan separades per fragments.

El passat 17 de febrer el consorci va adjudicar la contractació del trasllat dels 111 béns de la Franja (embalatge, manipulació i trasllat) a l'empresa SIT Expedición Arte y Seguridad S.L., de Cosalda, a Madrid, per un import de 25.385,80 euros amb IVA inclòs. El concurs es va iniciar el 25 de gener d'enguany.

 El Museu de Lleida lliura al de Barbastre cinc obres més de la Franja
comentaris