28.10.2021 |

Costers del Segre aposta per la recuperació del patrimoni vitícola de Ponent

L'ampelògraf Jean Michel Boursiquot ha visitat els camps de la Denominació d'Origen 

Costers del Segre
Costers del Segre
Costers del Segre aposta per la recuperació del patrimoni vitícola de Ponent

La Denominació d'Origen Costers del Segre, Slow Food Terres de Lleida - Cultures Trobades i L'Olivera col·laboren per potenciar la recuperació del patrimoni vitícola de Ponent i el Pirineu durant els anys vinents.

Amb aquest objectiu, el reconegut ampelògraf francès Jean-Michel Boursiquot ha visitat aquesta setmana diferents ceps de vinyes antigues d'autoconsum en les subzones de Garrigues i la Vall del Riu Corb de la DO Costers del Segre.

Boursiquot va ser un dels especialistes que identificà la varietat xilena de raïm Carmenere, durant molts anys confosa amb la Merlot

Aquesta prospecció s'ha realitzat en el marc del conveni de recuperació de patrimoni vitícola que desenvolupen la Denominació d'Origen Costers del Segre, i Slow Food

Gerard Batalla i Artur Bòria, membres de Cultures Trobades; Pau Moragas, responsable tècnic de L'Olivera i Tomàs Cusiné, president de la DO Costers del Segre; han acompanyat Jean-Michel Boursiquot durant aquests dies.

Batalla ha explicat que, pel que fa a la vinya, Cultures Trobades "ha realitzat prospeccions de vinyes antigues, identificació i conservació de les varietats, bàsicament a la comarca de la Noguera però també a l'Urgell, l'Alt Urgell i el Pallars Jussà".

Resultat d'aquesta feina, s'han visitat una seixantena de vinyes velles, s'han registrat prop de 400 ceps i distingit també una seixantena de varietats.

L'ampelògraf estudiarà les diferents plantes trobades per a identificar la seva varietat

Per la seva banda, Moragas ha detallat que els eixos d'aquesta col·laboració han estat el "manteniment de les col·leccions de varietats; la prospecció de vinyes velles i identificació de les varietats; la reintroducció de varietats; i la promoció: accions de divulgació i promoció d'aquesta cultura vitícola."

Cusiné ha posat en valor els pagesos que mantenen el patrimoni agrícola i ha agraït la iniciativa d'Slow Food Terres de Lleida i L'Olivera que ha permès que en l'actualitat hi hagi "una desena de cellers de la DO Costers del Segre fent recerca sobre les varietats amb plantacions i vinificacions a diferents terrers."

Costers del Segre aposta per la recuperació del patrimoni vitícola de Ponent
comentaris