Demanaran arxivar la causa pel llançament de conills vius en una protesta pagesa a Lleida el març de 2023

Després que declarin al jutjat representants d'UP, Asaja, FCAC i JARC arran de la denúncia de PACMA i Lex Ànima
Concentració de suport als representants de les organitzacions agràries a les portes dels jutjats de Lleida - Foto: Ignasi Gómez
photo_camera Concentració de suport als representants de les organitzacions agràries a les portes dels jutjats de Lleida - Foto: Ignasi Gómez (ACN)

Representants d'Asaja-Lleida, UP, JARC i FCAC han declarat aquest dimecres davant del jutjat d'Instrucció número 4 de Lleida. Ho han fet després de la denúncia que va presentar PACMA i Lex Ànima per un suposat delicte de maltractament animal durant la protesta pagesa que van promoure les quatre organitzacions agràries, el 3 de març de 2023, i en la qual es van llançar conills vius a la seu d'Acció Climàtica. Tres de les persones que han declarat són Pere Roqué (Asaja), Joan Caball (UP) i Ramon Sarroca (FCAC), que han negat el maltractament dels conills i, en qualsevol cas, han dit que no es pot culpar a les entitats agràries dels fets investigats. Així, preveuen que cada advocat (també el de JARC) demanarà l'arxivament de la causa.

Joan Caball, coordinador nacional d'Unió de Pagesos, ha explicat davant la jutgessa que instrueix el cas que, el 3 de març de 2023, van convocar una mobilització per demanar mesures contra la sobrepoblació de conills que provoca danys als camps de Ponent, però "no vam donar cap indicació a ningú perquè portés una cosa o altra. Fins aquí ha estat la nostra declaració". Caball ha indicat que els advocats de les quatre organitzacions agrícoles demanaran arxivar la causa. "Pel que hem vist, cada advocat lliurarà divendres un escrit per demanar l'arxivament del cas perquè no es pot acusar dels fets a una entitat jurídica", ha precisat.

Pel que fa al president d'Asaja-Lleida, Pere Roqué, ha negat davant la jutgessa les acusacions i ha indicat que sol·licitaran també l'arxivament. A més, ha aprofitat per carregar contra les organitzacions animalistes que els van denunciar. "Aquí es demostra la seva inoperància de voler denunciar quan nosaltres tenim un problema greu a les explotacions agràries. Cap partit animalista ens aturarà a l'hora de treure els tractors a les carreteres per protestar contra els conills. I com li he manifestat a la jutgessa, cap pagès maltracta mai a un animal. Això s'ho haurien de fer mirar aquests partits i entitats animalistes que entren a les nostres explotacions sense permís, les quals ens poden contaminar els nostres animals i l'únic que fan és entorpir una feina ancestral com la ramaderia i la pagesia del país. El que demanem és que sapiguin posar denúncies i que s'arxivi el cas", ha etzibat Roqué.

Per la seva banda, Ramon Sarroca, de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), ha explicat la "veritat" en la seva declaració. "No vam veure que es matés conills ni tampoc vam instigar ningú perquè en matés. Va ser una manifestació pacífica. Suposo que els advocats demanaran conjuntament l'arxivament de la causa. Creiem pel bé de tothom que aquí s'acaba tot", ha dit.

D'altra banda, també ha declarat pels fets el representant de JARC, que no ha fet declaracions davant dels mitjans de comunicació. En tots els casos, només han declarat a preguntes dels seus advocats.

Concentració de suport

Mig centenar de pagesos han mostrat el seu suport a les persones que han hagut de declarar amb una concentració a les portes dels jutjats de Lleida. Ramon Boleda, de la plataforma Pagesos o Conills, ha explicat que van promoure la manifestació del 3 de març, però van ser els sindicats i organitzacions agrícoles qui van signar el permís per materialitzar la protesta. "Per aquest motiu, nosaltres no estem citats a declarar i ells sí. Ens sentim responsables i per això hem organitzat una concentració per donar-los suport", ha dit.

Respecte a la denúncia de les entitats animalistes, Boleda ha dit que les acusacions són "totalment infundades". "És veritat que vam exhibir els conills, però han arribat a dir que els vam torturar o que volíem fer-los mal de manera premeditada. Tot això és mentida". Boleda ha defensat que la "idea premeditada era alliberar els conills als jardins de la Seu Vella, però les coses es van desmarxar i algú va dir tirem-los dins el departament. Alguns animals es van tirar cap dins i després cap a fora, però en cap moment es va torturar cap conill. Es van recuperar i portar a la Universitat de Lleida. No en va morir cap".

Durant la concentració s'ha fet lectura d'un manifest per exigir mesures contra la problemàtica dels conills.

Comentaris