L'ocupació podria ser d'entre el 90 i el 100% a les zones turístiques de la demarcació de Lleida durant la Setmana Santa

Recta final de la temporada d'esquí amb bons gruixos mentre acaba d'arrencar la dels esports d'aventura
Esquiadors a les pistes de Port Ainé amb el domini obert gairebé al 100% encarant la recta final de temporada - Foto: Oriol Bosch
photo_camera Esquiadors a les pistes de Port Ainé amb el domini obert gairebé al 100% encarant la recta final de temporada - Foto: Oriol Bosch (ACN)

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida preveu una ocupació al voltant del 90% a les zones turístiques de la demarcació, especialment al Pirineu, durant els festius de Setmana Santa, des de Dijous Sant fins al Dilluns de Pasqua. Les nevades de fa poc més d'una setmana han reactivat la temporada d'esquí i les estacions encaren el final de campanya amb bons gruixos i el volum pistes més ampli des que va començar al desembre. En paral·lel, acaba de començar la temporada d'esports d'aventura amb l'oferta de descensos en ràfting als rius així com altres disciplines. La meteorologia jugarà un paper clau per acabar de veure si s'arriba a la plena ocupació en determinats establiments però hi ha bones expectatives del sector.

El vicepresident del Patronat de Turisme, Juan Antonio Serrano, ha destacat l'optimisme del sector i del mateix Patronat de cara a les previsions d'ocupació per aquestes vacances de Setmana Santa a la demarcació de Lleida. Ha posat en valor que es pot combinar el final de temporada d'esquí al Pirineu amb els esports d'aventura com el ràfting pels rius o el senderisme i la pràctica de la bicicleta, entre d'altres modalitats. Segons Serrano, el fet que la Setmana Santa d'enguany s'escaigui aviat en el calendari afavoreix les destinacions de muntanya i d'interior.

L'ocupació turística a les comarques del Pirineu podria oscil·lar entre el 90% i la plena ocupació des de Dijous Sant fins al dilluns de Pasqua, i en un percentatge inferior durant el període que va del dissabte 23 de març fins al dimecres 27. La plena ocupació es podria donar en molts indrets de Pirineu com també en els allotjaments de turisme rural del conjunt de la demarcació durant els dies festius de la Setmana Santa.

Les pistes de Port Ainé amb el domini obert gairebé al 100% encarant la recta final de temporada - Foto: Oriol Bosch
Les pistes de Port Ainé amb el domini obert gairebé al 100% encarant la recta final de temporada - Foto: Oriol Bosch (ACN)

Per sectors, es preveu que els establiments d'hoteleria situats en zones turístiques tindran una ocupació que oscil·larà entre el 90% i la plena ocupació els dies festius. De les quatre nits d'estada, la major ocupació serà del Divendres Sant al dilluns de Pasqua, quan es preveu que alguns establiments arribin al 100%. El cap de setmana del 23 i 24 l'ocupació se situarà entre el 60 i el 70%, mentre que del 25 al 27 es calcula que podria ser de prop del 40% de mitjana, sempre que la climatologia acompanyi.

El turisme rural mantindrà una alta ocupació més homogènia a tota la demarcació durant els deu dies de Setmana Santa i amb guarisme que aniran de la plena ocupació pels dies festius al 85% de mitjana la resta dels dies. Aquests establiments estaran al 100% de Dijous Sant al dilluns de Pasqua mentre que el proper cap de setmana estaran al 85%.

Pel que fa al càmping, s'hi preveu una ocupació alta els dies festius que podria arribar ala 100%. La resta de la setmana se situaria entre el 60 i el 40%, en funció de la climatologia.

L'oferta d'allotjament serà d'unes 77.000 places, distribuïdes entre les 54.000 unitats de turisme reglat entre hotels, càmpings, cases de pagès, albergs i refugis, a les quals s'han de sumar altres 23.000 places d'apartaments d'ús turístic – huts. També per aquestes dates es preveu que la major part de les segones residències de la demarcació, però principalment les del Pirineu, tinguin un bon nivell d'ocupació.

La climatologia tindrà un paper fonamental ja que si fa fred i hi ha nevades, se'n veuran afavorides les estacions d'esquí, mentre que si fa calor i sol, se'n beneficiaran els esports d'aventura i natura.

Temporada d'esquí fins al 14 d'abril

Les estacions de FGC i Baqueira Beret han anunciat que allargaran la temporada d'esquí fins al 7 d'abril si les condicions de neu ho permeten i Boí Taüll té previst reobrir també el cap de setmana del 13 i 14 d'abril. Les altres estacions de FGC que no estan a la demarcació de Lleida, La Molina i Vallter, també obriran dominis esquiables fins al 7 d'abril, mentre que Vall de Núria o farà fins al 31 de març però quedarà oberta per a usos turístics. Des de l'inici de la temporada, Baqueira Beret havia previst el tancament per al 7 d'abril, mentre que les dos estacions del Pallars Sobirà i la de l'Alta Ribagorça gestionades per FGC han decidit allargar la temporada gràcies als bons gruixos de neu que tenen després de les nevades.

Les pistes de Port Ainé amb el domini obert gairebé al 100% encarant la recta final de temporada - Foto: Oriol Bosch
Les pistes de Port Ainé amb el domini obert gairebé al 100% encarant la recta final de temporada - Foto: Oriol Bosch

Amb gairebé el 80% de les pistes en funcionament i amb gruixos de neu de fins a 2040 centímetres a les cotes altes, Boí Taüll és l'estació del grup de la Generalitat més afavorida. A Espot i Port Ainé també hi ha prop del 100% de domini obert i tenen gruixos de fins a 160 centímetres. La Molina té gruixos de fins a 70 centímetres a les cotes altes, Vallter fins a 60 centímetres i Vall de Núria uns 70 centímetres.

Per la seva banda, l'estació de Port del Comte, al Solsonès, té previst tancar la campanya dilluns de Pasqua, sempre que les condicions climàtiques li permetin mantenir les instal·lacions i la neu en bones condicions. La mixta de Tavascan preveu cloure la temporada el dia 30 i les estacions nòrdic, perjudicades per la falta de neu, només obriran per a usos turístics ja que les altes temperatures dels darrers dies no han permès aguantar la neu.

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida preveu que durant la Setmana Santa les estacions del Pirineu de Lleida puguin vendre més de 100.000 forfets, una xifra que es podria incrementar si el temps acompanya. La Setmana Santa de l'any passat se'n van vendre uns 60.000.

Comentaris