Els Centres Especials de Treball preparen una gran mobilització el 28 de febrer a Barcelona

Centre Especial de Treball d'ACUDAM a Vila-sana 1
photo_camera Centre Especial de Treball d'ACUDAM a Vila-sana 1

L’increment sobtat del 22% en el salari mínim interprofessional que va aprovar el Govern a finals del desembre passat i que ja s’ha aplicat a la nòmina del mes de gener, està abocant al tancament als Centres Especials de Treball (CET) entitats que atenen i ocupen a persones amb discapacitats intel·lectuals, i que en la demarcació de Lleida afectaria al voltant de 650 persones, segons ha explicat Jordi Morillas, portaveu de la Federació ALLEM de Lleida, i gerent de l'Associació Comarcal Urgell d'Ajuda al Minusbalit (ACUDAM). 

Segons Morillas, les solucions que es proposen des de l'administració no són suficients per mantenir la competitivitat del CET, per la qual cosa es fa imprescindible que la resolució sigui poder arribar al cofinançament del 75% del salari, almenys durant dos anys per poder fer front al nou escenari. Morillas destaca que la situació de risc també és consequència de les retallades en ajudes que arrosseguen dels darrers deu anys. 

Centre Especial de Treball d'ACUDAM a Vila-sana 3Altres aspectes negatius han sigut l'increment de l'IPC i de l'IVA, que en el context de globalització ha situat a la baixa els preus de molts dels productes que fabriquen el CET.

A la demarcació de Lleida la pujada del salari mínim ha estat aplaudida per les entitats del sector, però aquesta suposa un impacte total a Lleida d'1,5 milions d'euros que han de fer front els centres

En el cas concret d'ACUDAM, l'entitat aglutina el 10% dels llocs de treball dels Centres Especials de Treball de la demarcació de Lleida, 64 persones amb discapacitat hi treballen. La seva acftivitat ocupa 144 persones i les seves famílies entre el CET, el Servei de Teràpia Ocupacional i el servei d'Habitatges. A aquesta plantilla s'ha d'afegir 118 professionals de suport i acompanyament.

Centre Especial de Treball d'ACUDAM a Vila-sana 2Gerard Andorrà fa 21 anys que treballa al CET d'ACUDAM, i es mostra preocupat per la situació que pot desenvocar en la perdua de llocs de treball, la seva feina en l'area de comandes l'hi permetia percebre un sou imprescindible per la seva família. Per aquest motiu assegurava que calia mobilitzar-se per fer sentitr la seva veu i força.

Les entitats Federades a ALLEM denunciem la situació insostenible que arrosseguen des del 2009, a causa de les retallades i la congelació del finançament dels serveis d’atenció i suports, que a la demarcació de Lleida afecta a més de 2.300 persones amb discapacitat usuàries dels serveis i més de 1.500 professionals

Després de mobilitzar un miler de persones el passat 31 de gener a Lleida, les entitats que aglutina la Federació ALLEM de Lleida, s'afegiran a la de la resta de Catalunya per participar en una gran mobilització a nivell nacional a Barcelona el proper 28 de febrer. Ho faran per continuar alertant sobre la situació de risc que viuen a causa, principalment, de la pujada del salari mínim però també de les retallades en ajudes que asseguren que arrosseguen dels darrers deu anys.

Gerard Andorra al CET d'ACUDAM a Vila-sana

Les entitats del sector demanen:

Un increment del finançament fins al 75% del salari mínim interprofessional d’ajut, almenys fins que hi hagi un nou model de finançament que garanteixi el dret al treball de les persones amb discapacitat amb especials dificultats. Concretament es tracta d’aproximadament 28 milions d’euros en el pressupost anual.

La definició d’un nou model que garanteixi el dret al treball a les persones amb discapacitat amb especials dificultats i doni solucions transversals, entre altres, a les problemàtiques de l’envelliment, la flexibilitat i competència deslleial.

Que es compleixin els compromisos, que es pagui amb responsabilitat i que se solucionin les situacions d’urgència com l’envelliment prematur.

Comentaris