Actualització

Uns 400 pagesos tallen l'A-2 a Soses i a Tàrrega

Mantindran la via tallada el màxim d'hores possible i a l'espera del resultat de la reunió amb el Govern

Un tractor que participa al tall a l'AP-2 a Soses

Data de publicació: dimarts 27 de febrer del 2024, 10:15

Localització: Alcarràs/Soses

Autor: Ignasi Gómez
photo_camera Un tractor que participa al tall a l'AP-2 a Soses - Foto: Ignasi Gómez (ACN)

Poc abans de les 8 del matí, desenes de pagesos han començat a arribar amb els seus tractors al pàrquing d'un hotel ubicat al terme d'Alcarràs (Segrià), un dels punts de trobada establerts per la pagesia per afrontar la nova jornada de protestes al país d'aquest dimarts. Els pagesos han tallat l'autovia A-2 en dos punts de Ponent aquest dimarts de protestes del sector encapçalades per la plataforma Revolta Pagesa. El primer punt que s'ha tallat ha estat Tàrrega, a la zona de l'accés a la via des de Vilagrassa.

Els pagesos tallen l'AP-2 a l'altura de Soses accedint a la via amb els seus tractors

Data de publicació: dimarts 27 de febrer del 2024, 10:14

Localització: Alcarràs/Soses

Autor: Ignasi Gómez
Els pagesos tallen l'AP-2 a l'altura de Soses accedint a la via amb els seus tractors - Foto: Ignasi Gómez (ACN)
Els talls es fan en el marc de les protestes que fa dies que fa el sector agrari per reclamar millores a la crisi que pateixes i per l'excés de burocràcia.
Un dels membres de Plataforma Pagesa, Jordi Larios, ha explicat que aquest dimarts tornen a fer "pressió" amb concentracions i diferents talls de carretera arreu de Ponent i del país per exigir "fets i no paraules" a les administracions, coincidint amb la reunió que representants del sector han de mantenir amb el Govern. Larios, que participa en els talls a l'A-2 i l'AP-2 a l'altura de Soses, ja ha avançat que pensen mantenir la via tallada més enllà d'aquest dimarts si les administracions no accepten les seves reivindicacions. "Si cal, farem nit", ha afirmat. 
Els pagesos vora del foc que han encès amb pneumàtics a l'AP-2

Data de publicació: dimarts 27 de febrer del 2024, 11:41

Localització: Alcarràs/Soses

Autor: Ignasi Gómez
Els pagesos vora del foc que han encès amb pneumàtics a l'AP-2 - Foto: Ignasi Gómez (ACN)
 
Tal com ja van fer el passat 12 de febrer, els pagesos s'han concentrat aquest dimarts a les 8 del matí en el pàrquing d'un hotel al terme d'Alcarràs. Des d'allí han fet una marxa per l'autovia fins a l'altura de Soses, on han aturat els vehicles i han bloquejat la via. Des d'aquest punt, part dels tractors han continuat el seu recorregut per l'enllaç amb l'AP-2, on un dispositiu dels Mossos els ha impedit el pas.

Aleshores, els manifestants han continuat el seu trajecte amb els vehicles per un camí secundari de terra pel qual han aconseguit arribar a l'autopista. Després d'accedir-hi han tallat la via en sentit Saragossa i han fet servir maquinària pesant per obrir un forat entre les baranes de contenció de la mitjana de l'AP-2. A través de l'espai que han obert, els tractors han accedit a l'altra banda de via per tallar-la també en sentit Lleida. Més tard, els pagesos han encès uns pneumàtics a la mitjana de l'autopista, fet que ha provocat una intensa columna de fum, i han començat a preparar menjar per esmorzar i dinar. Els talls han provocat cues de cotxes i camions, però s'ha habilitat un pas per als vehicles d'emergència, com ambulàncies.

En aquesta acció hi participen entre 200 i 300 pagesos procedents de diferents punts de la plana de Lleida i també de la Franja de Ponent, segons ha explicat Larios. Un dels concentrats és Xavier Charles, que s'ha tornat a sumar a les protestes per fer "accions contundents, ja que el Govern no les fa", a l'espera que es doni resposta a les reivindicacions del sector, sobretot les relacionades amb la disminució de la burocràcia, preus justos, entre altres.

Un altre dels manifestants, Josep Boix, de 23 anys, ha explicat que ell és pagès tal com ho era el seu avi. "Mon padrí tenia dues hectàrees de terra i tirava endavant una família. Ara en tinc 100 per fer el mateix. La matada és molt seriosa. T'has de fer un fart de treballar i els diners els reparteixes", ha lamentat.

 
Un dispositiu dels Mossos ha impedit inicialment accedir als tractors a l'AP-2

Data de publicació: dimarts 27 de febrer del 2024, 10:28

Localització: Alcarràs/Soses

Autor: Ignasi Gómez
Un dispositiu dels Mossos ha impedit inicialment accedir als tractors a l'AP-2 - Foto: Ignasi Gómez (ACN)
 

Uns 400 pagesos tallen l'A-2 a Tàrrega

 

Uns 400 pagesos amb desenes de tractors han tallat l'autovia A-2 a l'alçada de Tàrrega i també l'accés a la C-14 per anar a Guissona o Agramunt. Aquest és un dels talls més destacats que hi ha a la demarcació de Lleida en el marc de les protestes convocades aquest dimarts per la plataforma Revolta Pagesa. També s'ha tallat l'A-2 i l'AP-2 a l'alçada de Soses.
 
Pagesos i tractors al tall de l'A-2 a Tàrrega

Data de publicació: dimarts 27 de febrer del 2024, 12:52

Localització: Tàrrega

Autor: Oriol Bosch
Pagesos i tractors al tall de l'A-2 a Tàrrega - Foto: Oriol Bosch (ACN)
La previsió és mantenir tallades les vies el màxim d'hores possible. Tal com ha explicat un portaveu de Revolta Pagesa, Jordi Solé, a la tarda faran una assemblea per valorar els resultats de la reunió que ha de tenir lloc amb representants del Govern. A partir d'aquí, decidiran si mantenen el tall o futures accions.
5d533ab1-0cdc-40f9-b51b-2ee87e900e70
Rodes de tractor cremant al tall de l'A-2 a Tàrrega - Foto: Tàrrega Autor: Oriol Bosch (ACN)

Solé ha recordat que les protestes es fan per reclamar "mesures reals" perquè el sector agrícola i ramader ha arribat a un punt en què la situació és "insostenible". En aquest sentit, ha destacat que s'ha creat un moviment al marge del sindicats agraris tradicionals per poder agrupar a tothom. L'objectiu és posar de manifest els problemes que tenen amb la burocràcia, la nova PAC, la fauna cinegètica o la sequera, entre d'altres. Així mateix, Solé ha remarcat que la ciutadania ha d'entendre que aquestes protestes les fan per a ells i per posar en valor el producte que es fa aquí, ja que per culpa de la competència deslleial, els consumidors en compren de fora, a major preu i menor qualitat.

Una pancarta en contra de la política verda i la burocràcia en un tractor al tall de l'A-2 a Tàrrega

Data de publicació: dimarts 27 de febrer del 2024, 12:52

Localització: Tàrrega

Autor: Oriol Bosch
Una pancarta en contra de la política verda i la burocràcia en un tractor al tall de l'A-2 a Tàrrega - Foto: Oriol Bosch (ACN)

Al llarg d'aquest dimarts es preveu una reunió entre representants de Revolta Pagesa i el Govern. El lloc i l'hora és secret però Solé ha explicat que al tall de Tàrrega es reuniran en assemblea a la tarda per valorar-ne els resultats i decidir si mantenen la protesta i quines noves accions podrien tirar endavant. En aquest tall hi ha pagesos que majoritàriament provenen de l'Urgell, la Segarra i el Pla d'Urgell.

 

Comentaris