Dia de debats en l'entorn de la presència i l'accés femení en l'àmbit científic

Divulgació de la campanya amb alumnes del Col·legi Sant Josep - Vedruna de Tàrrega
photo_camera Divulgació de la campanya amb alumnes del Col·legi Sant Josep - Vedruna de Tàrrega

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència, l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) va acollir aquest dilluns una taula rodona en la qual van participar, Jordi Gené, Carolina Sola, Laia Torregrossa, Montse Vilarrubí i Amaya Blanco, un col·lectiu de joves que treballen en projectes d'investigació de l'àmbit científic-tecnològic a Lleida.

Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència a l'IEI 1En el decurs de la jornada, conduïda per la periodista Verònica Gistau, es va debatre la visió que el jovent té al voltant de la ciència, la percepció sobre si els rols científics estan associats a un gènere o bé on som i cap a on podem anar. Una iniciativa de la Secció de Ciències Experimentals, Matemàtiques i Tecnologies de l'IEI, que té la voluntat de fomentar l'interès per la ciència i la tecnologia entre tots els públics.

On són les dones científiques?

Per la seva banda l'Ajuntament de Tàrrega ha posat en marxa una campanya per fer visible l'aportació femenina en els diversos àmbits científics. Es tracta d'una acció que vol divulgar la tasca investigadora de les dones científiques i fomentar alhora aquesta vocació professional entre les nenes i adolescents.

La campanya també consciència sobre l'escletxa de gènere existent en el món de la ciència, on la presència femenina és inferior a la masculina

El consistori targarí ha editat un fulletó explicatiu amb les biografies de deu dones científiques dels segles XVIII al XXI juntament amb cartells il·lustratius. Hi figuren, entre altres, la paleontòloga Mary Anning; la inventora Ángela Ruiz Robles; l'astrònoma Wang Zhenyi; la química Rosalind Franklin o l'oceanògrafa Josefina Castellví. Aquest material, agrupat sota el nom On són les dones científiques?, s'ha distribuït en edificis municipals, centres educatius i cartelleres de la ciutat.

El regidor de l'Àrea de Polítiques de la Ciutadania, Jaume Folguera, ha manifestat que el material informatiu presenta el mateix disseny d'altres iniciatives de sensibilització impulsades per la Regidoria de Polítiques d'Igualtat com és el cas de la campanya #SiguesSúperIgual, unificant així els missatges institucionals en favor de la igualtat de gènere.

El passat dissabte es desenvolupà a la capital de l'Urgell una activitat pedagògica dinamitzada per l'Associació Lika: mitjançant un bingo coeducatiu les persones participants van descobrir biografies de diferents dones científiques de forma amena i lúdica. Les accions de l'esmentada campanya són organitzades per la Regidoria de Polítiques d'Igualtat de Tàrrega i l'Oficina Jove de l'Urgell, amb la col·laboració de la Direcció General de Joventut, el Consell Comarcal de l'Urgell, la Diputació de Lleida, l'Associació Lika i Ràdio Tàrrega.

Comentaris