05.06.2020 |
Territoris.cat

Diferència A2, un projecte per aconseguir la llet original i evitar les intoleràncies làcties

Granges Diferència A2 a la demarcació de Lleida
Granges Diferència A2 a la demarcació de Lleida
Diferència A2, un projecte per aconseguir la llet original i evitar les intoleràncies làcties

Les intoleràncies a la lactosa i a altres components de la llet s'han generalitzat de tal manera que aquest producte s'ha estigmatitzat fins al punt de, pràcticament, retirar-se de la dieta i ser substituït per derivats amb dubtoses qualitats saludables i proteíniques. Però intentarem explicar de forma planera per què la llet de vaca ha arribat a aquests nivells de rebuig i, al contrari, no ha passat el mateix amb la de cabra, ovella o altres mamífers com la búfala.

Els experts expliquen que, la majoria d'aquestes intoleràncies, es deu a una mutació produïda per les vaques que, cansades d'estar sotmeses a l'estrès de la productivitat, van acabar eliminant de la cadena proteínica un aminoàcid. Els animals amb aquesta transformació eren capaços de produir més llet amb menys esforç.

Granges Diferència A2 a la demarcació de LleidaLa llet havia sigut originàriament A2, un producte amb unes característiques molt semblants a la llet materna humana, amb qualitats saludables gràcies a la presència de la proteïna Betacaseïna. La mutació de la llet A2, originària a l'A1, que eés la que es consumeix actualment, va eliminar de la cadena aquesta proteïna i va generar una molècula anomenada betacosmorphin-7 (BCM-7), formada per 7 aminoàcids que provoca que no es digereixi tan bé la llet.

Sota aquests principis demostrats científicament, han sorgit col·lectius que tenen la voluntat de recuperar les qualitats originals d'aquest producte, una iniciativa per incrementar el consum i, al mateix temps, millorar la rendibilitat de les explotacions lleteres

Fundació Diferència A2 neix a la Noguera amb l'objectiu de retornar a la llet original que hi havia abans de la mutació genètica natural d'alguns animals que van passar de produir proteïna A2 a proteïna A1, convertint el producte final en una llet menys fàcil de digerir i menys semblant a la llet materna.

Granges Diferència A2 (1)Aquesta és una entitat ubicada al Centre d'Empreses Innovadores de Balaguer (CESET) i creada amb l'objectiu d'aglutinar estratègicament les empreses professionals de l'àmbit lleter per liderar un canvi en el sector i implementar un segell de qualitat propi. Des de la fundació també es busca innovar, investigar i divulgar els avantatges del consum de llet de vaca.

Segons els responsables de la fundació, Lleida s'ha convertit en el principal productor de llet de l'Estat, una circumstància que ha vingut donada, per una banda, al relleu generacional i, per altra, per la supressió de les quotes. En aquest escenari, les explotacions lleidatanes han pogut créixer de forma considerable, tot aplicant una innovació tecnològica i genètica que les ha convertit en referents del sector.

A la demarcació de Lleida, actualment hi ha granges que compten entre 2.000 i 2.500 caps de bestiar, una estructura que permet incorporar equips veterinaris i nutricionistes, el que ha convertit el sector en una indústria

Durant trenta anys, el sector havia quedat estacionat i en mans de la indústria transformadora, que s'havia dedicat a comercialitzar una línia uniforme de productes.

Mapa producció llet a lleidaEl sector lleter lleidatà ha fet una aposta genètica per millorar la raça i aconseguir alts índexs de qualitat en detriment de la quantitat, motiu pel qual Lleida ha aconseguit desplegar explotacions úniques a Europa, segons la Fundació DiferenciaA2. El sector lleidatà compta actualment amb força suficient en origen per arribar al consumidor amb garantia de traçabilitat, de maneig, sanitat i seguretat alimentària. Sobre això, s'ha d'afegir la innovació de la Llet A2, que ha de significar un nou valor afegit que repercuteix directament en el ramader, ja que són les vaques les que produeixen aquest tipus de llet.

Les noves explotacions s'han consolidat a la plana de Lleida per la seva proximitat a les zones de regadiu, principalment al Pla d'Urgell, amb una important producció de farratges, perquè l'alimentació de les vaques és molt important per aconseguir els nivells necessaris de qualitat de la llet.

La Fundació Diferència2 vol esdevenir un referent del sector lleter, no només de la plana de Lleida sinó de tot Catalunya i Espanya

La comercialització de la llet A2 està present a països com Austràlia, Nova Zelanda, Xina, EEUU i Regne Unit, un fet que suposa una oportunitat immillorable per les explotacions catalanes per poder produir i comercialitzar un tipus de llet diferent considerada Premium pel seu alt valor afegit en origen, les seves propietats funcionals i la seva qualitat.

Logo Diferencia A2Fundació Diferència A2, Centre de coneixement

La Fundació Diferència A2 va signar un conveni amb la Universitat Autònoma de Barcelona per constituir un centre de coneixement vinculat amb els diferents departaments i centres de formació de la universitat per estimular la formació, informació, divulgació, especialització, innovació i eficiència de les explotacions lleteres en general i del seu producte en particular.

Projecte La llet a l’escola

La Fundació Diferència A2 va impulsar el programa La llet a l’escola, que a la demarcació de Lleida es va arribar a desplegar conjuntament amb el de la fruita dolça que es va dur a terme amb Afrucat, però no es va poder desplegar a la resta de demarcacions, ja que es va donar prioritat al sector de la fruita.

Diferència A2, un projecte per aconseguir la llet original i evitar les intoleràncies làcties
comentaris