La Diputació de Lleida destinarà el 43% del pressupost als Ajuntaments i Consells

 Els grups a l'oposició PSC, Cs i EcP, han retret la línia continuista del pressupost i aspectes com la destinació de recursos, que consideren que aniràn a parar a l'auxili de les deficiències de la Generalitat
Moment de la votació dels pressupostos 2020 de la Diputació de Lleida
photo_camera Moment de la votació dels pressupostos 2020 de la Diputació de Lleida

L'aliança de govern entre ERC i JxCat i el suport d'Unitat d'Aran (UA) ha permès aquest divendres aprovar el pressupost de la Diputació de Lleida per l'exercici del 2020. L'ens provincial ha previst una xifra de 133,8 milions d'euros en el compte d'enguany dels que el 42% es destinaran directament als Consells Comarcal i Ajuntaments.

El president de la Diputació, Joan Talarn ha destacat que l'acord de govern d'ERC i JxCat tenia uns principis bàsics que s'havien de veure reflectits al pressupost, com la distribució equitativa, l'atenció especial a les comarques del Pirineu, la igualtat entre persones i la reforma tecnològica.

Un projecte per poder modernitzar la institució i així poder arribar a tots els ajuntaments 

Talarn, ha remarcat que s'han incorporat algunes de les propostes de la resta de grups però altres no, sigui per les limitacions econòmiques o el plantejament a l'hora de coincidir amb els objectius de mandat. 

La diputada d'En Comú Podem, Elena Ferré, que ha lamentat que el govern no hagi plantejat ajudes destinades a l'habitatge social. En aquest sentit, ha remarcat que se'ls ha dit que aquest no és un problema dels municipis però ha recordat que el tercer tinent d'alcalde de la Paeria és de la seva formació política i manifesta la necessitat urgent de disposar d'habitatge social.

Elena Ferré ha assegurat que el 2018 hi va haver 868 desnonaments a la demarcació de Lleida i que el 2019 han augmentat un 35%

La diputada de Cs, Rosa Burrel, ha dit que veuen el pressupost continuista amb el govern anterior, amb massa diners destinats a les deficiències de la Generalitat, com les ajudes a les escoles bressol. En la mateixa línia, el diputat de PSC, Fèlix Larrosa, ha lamentat que al pressupost li falti coratge i que amb els comptes sempre s'estigui anant a correcuita a suplementar l'activitat i competències de la Generalitat.

El president de la Diputació de Lleida Joan Talarn i l'equip de govern en el pressupost del 2020El diputat d'Unitat d'Aran, Amador Marqués, ha assegurat que té moltes esperances en el pressupost i que espera que les partides i plans que preveu es puguin concretar ben aviat a través de convocatòria pública.

Marqués ha justificat el seu vot a favor per l'especial atenció dels números amb la Val d'Aran amb partides com els 100.000 euros per al Palau de Gel de Vielha 

Marqués, ha volgut remarcar que el seu vot no és un xec en blanc sinó només un marge de confiança que es traduirà en una atenció als compromisos adquirits.

Un pressupost que elimina pràcticament la concessió directa de subvencions

El pressupost de la Diputació de Lleida ha reduït al mínim la concessió directa de subvencions i gairebé la totalitat es distribuiran mitjançant processos de concurrència competitiva. Els comptes, però, reserven 600.000 euros per a despeses extraordinàries justificades dels ajuntaments. Serà un equip tècnic qui valori les peticions al respecte.

Els comptes ascendeixen a 133,8 milions d'euros, un 3,3% més que el 2019. Un 42% del total, uns 42 milions, es destinaran directament als ajuntaments i consells comarcals, més d'1 milió d'euros que el 2019

La Diputació també preveu 15,2 milions d'euros d'inversió directa al territori, que es preveu augmentar amb el romanent del pressupost de 2019 en uns altres 10 milions d'euros per al desplegament de la fibra òptica. La lluita contra el despoblament, la sostenibilitat i cobrir vacants de personal, són altres de les prioritats.

Manifest i mocions

El ple del febrer ha començat amb la lectura del Manifest en defensa del territori i els productors de fruita dolça, per part del president Talarn i un aplaudiment per part de tots els diputats per donar suport al sector.

També s'ha debatut una moció de JxCat en defensa del món rural, la figura del pagès i el medi ambient, que ha estat aprovada; una del PSC i UA per fer front a la despoblació i l'envelliment i la manca d'oportunitats al medi rural, i una altra d'EcP en defensa de l'escola pública.

Comentaris