27.09.2022 |
Territoris.cat

La Diputació de Lleida reclama al govern agilitzar la implantació del Pla de Rodalies

Imatge de la línia de tren Lleida Manresa, al pas per Mollerussa
Imatge de la línia de tren Lleida - Manresa, al seu pas per Mollerussa.
La Diputació de Lleida reclama al govern agilitzar la implantació del Pla de Rodalies

El Ple de la Diputació de Lleida ha acordat una declaració institucional que insta el Govern a redactar abans de sis mesos un pla de mobilitat ferroviària de Rodalies de Lleida amb la participació dels ens territorials afectats, i a reclamar a Renfe que incrementi de forma "immediata" les freqüències entre Lleida i Manresa. A la vegada, demana al govern de l'Estat que la implementació d'aquest Pla de Rodalies, així com el projecte del Pla de l'Estació de Lleida, puguin beneficiar-se dels fons europeus per a la recuperació econòmica habilitats per la UE arran de la pandèmia de la Covid-19.

Tots els grups de la Diputació han subscrit la declaració institucional, que va en la línia de l'informe elaborat per CCOO de les Terres de Lleida. Així, demana que aquest Pla s'ampliï també a les línies Lleida-les Borges Blanques-Montblanc, Lleida-Almacelles-Monsó, Lleida-Balaguer-la Pobla de Segur, a més de la Lleida-Cervera-Sant Guim de Freixenet ja prevista en la proposta anunciada fa unes setmanes pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, que fixa la posada en marxa de Rodalies Lleida en l'horitzó del 2024, quan el Govern preveu adjudicar a Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) l'explotació de la línia de tren R12 de Lleida a Manresa que ara opera Renfe.

La declaració també emplaça al Govern, mentre no es faci efectiva la posada en servei de les Rodalies de Lleida, que sigui Renfe qui realitzi la prestació de les dotze circulacions en la línia entre Lleida i Manresa i, d'aquesta manera, fer efectiu l'increment del servei de forma "immediata"

El text també demana al govern espanyol que incorpori el Pla de Rodalies Lleida, de la mateixa manera que el projecte del Pla de l'Estació, entre els projectes que puguin beneficar-se dels fons europeus per a la recuperació. A la vegada, l'emplaça a fer efectiva la corresponent dotació pressupostària per desplegar la xarxa de Rodalies a Lleida. La declaració insta el Govern a demanar govern de l'Estat la cessió total o parcial als ajuntaments afectats dels edificis de les estacions ferroviàries d'acord amb els usos que determini el Pla de Rodalies Lleida.

També sol·licita que la Diputació i el Govern col·laborin en la redacció d'un estudi d'una xarxa per carretera d'autobusos, per complementar aquest servei amb el ferroviari i que cobreixi la mancança en els corredors sense tren entre les capitals de comarca i les principals poblacions de la demarcació

Finalment, insta a la Diputació de Lleida a convertir la Plataforma per a la millora de la línia de tren R12 Lleida-Manresa en una comissió de Seguiment del Pla de Rodalies de Lleida.
 

La Diputació de Lleida reclama al govern agilitzar la implantació del Pla de Rodalies
comentaris