01.07.2022 |
Territoris.cat

Dones marroquines de Lleida presenten denúncies falses per aconseguir papers

Imatge de l'edifici dels jutjats del Canyeret a Lleida
Imatge de l'edifici dels jutjats del Canyeret a Lleida
Dones marroquines de Lleida presenten denúncies falses per aconseguir papers

Els Mossos d'Esquadra han detectat en un any a Lleida 17 denúncies falses per violència masclista presentades per dones d'origen marroquí per obtenir papers de residència i una ajuda econòmica de gairebé 5.000 euros l'any. Les dones, la majoria d'elles dedicades a la prostitució, denunciaven maltractaments d'alguns dels seus clients i els pagaven per deixar-se inculpar.

Segons ha pogut saber  l'ACN, el jutjat de Lleida investiga per un delicte d'acusació i denúncia falsa 23 persones, entre elles, 4 homes que cobraven per deixar-se denunciar i 17 dones que denunciaven els maltractaments falsos, una de les quals, a més, es considera una de les líders de la xarxa juntament amb 2 investigats més. Els tres, que van ser detinguts per aquests fets, també se'ls acusa de pertinença a grup criminal ja que s'encarregaven de reclutar les noies i acompanyar-les a denunciar i demanar ajudes.

En tots els casos es dona la circumstància que pocs dies després de denunciar, sol·licitaven el permís de residència especial i l'ajuda de Renda Activa d'Inserció (RAI), a què tenen dret les víctimes de violència masclista. Per dur a terme totes aquestes gestions, les ajudaven, a canvi de diners, una dona i dos homes, que van ser detinguts i considerats els líders de la xarxa criminal: Asmaa H., Itoo E.H. i Driss S. Tant ells com les denunciants són d'origen marroquí. Dels quatre homes que cobraven per deixar-se denunciar, un és marroquí, un altre espanyol i dos més algerians.

La investigació la segueix portant el jutjat d'instrucció 1 de Lleida que, després d'analitzar les proves i d'escoltar les declaracions tant dels investigats com de testimonis, haurà de decidir si arxiva el cas o considera que hi ha prou indicis incriminatoris i demana que s'obri judici oral contra ells.

Dones marroquines de Lleida presenten denúncies falses per aconseguir papers
comentaris