27.11.2021 |
Territoris.cat

La Generalitat subvencionarà als ajuntaments el 50% de les inversions pels danys dels aiguats

Reunió Generalitat, Govern Espanyol i Diputació de Lleida
Reunió Generalitat, Govern Espanyol i Diputació de Lleida
La Generalitat subvencionarà als ajuntaments el 50% de les inversions pels danys dels aiguats

La Generalitat subvencionarà als ajuntaments el 50% de les inversions per restituir tot allò que estava funcionant abans. Una setmana després de la rubinada, les quatre principals administracions implicades es van reunir aquest dimarts per primera vegada per forjar una coordinació de totes les mesures, amb l'objectiu primordial d'estar al costat dels municipis.

José Crespín, Ramon Farré i Joan TalarnLa trobada va tenir lloc a la Delegació del Govern a Lleida, hi va comptar amb la participació del delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré; del subdelegat del govern espanyol, José Crespín; del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; dels presidents dels consells comarcals de les Garrigues, Pla d'Urgell, Urgell i Segrià, així com els directors dels serveis territorials de Presidència, Territori i Sostenibilitat, Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i Empresa i Coneixement.

El delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, va destacar que el dany és gran i abasta un territori molt ampli, per la qual cosa el que s'està fent ara és la valoració dels danys però cal remarcar que hi ha finques a les quals encara no es pot accedir ni camins pels quals transitar.

La valoració de danys trigarà el seu temps tot i que tots els serveis de les diferents administracions públiques estan agilitzant aquesta valoració sobre el terreny

El Govern ha aprovat ampliar la línia de préstecs que va obrir l'1 d'agost passat amb motiu de l'incendi que va afectar les comarques de la Ribera d'Ebre, les Garrigues i el Segrià s'ampliï a empreses, autònoms, explotacions agrícoles, ramaderes, forestals i comunitats de regants afectades per la llevantada de la setmana passada. És una de les mesures urgents aprovades per l'executiu aquest dimarts per pal·liar els danys ocasionats per les pluges torrencials.

Aquesta línia d'actuació es va acordar dilluns a l'acord de Govern, que també distribueix les actuacions que es portaran a terme des de cada departament afectat. Territori actuarà amb caràcter d'urgència al Vilosell. Pel que fa al departament d'Agricultura, s'habilitaran les mesures previstes per l'incendi de la Ribera d'Ebre amb crèdits subvencionats pel departament d'Agricultura i el d'Empresa, perquè els crèdits que es demanin siguin en cost zero. A partir d'aquí, Agricultura podrà obrir noves convocatòries un cop s'hagin quantificat tots els danys, que tardarà el seu temps. I des de Cultura, s'haurà d'estudiar l'afectació i actuació en conseqüència per protegir el patrimoni, com el Vilars d'Arbeca.

Visita del president de la Diputació Joan Talarn a la zona afectada

Els municipis afectats per les inundacions també podran acollir-se a ajudes estatals

Els municipis catalans afectats per les inundacions de la setmana passada es podran acollir a les ajudes estatals com a zones afectades greument per una emergència de protecció civil. El subdelegat del govern espanyol, José Crespín, ha explicat que, un cop els ajuntaments facin una quantificació dels danys al seu municipi, el Consell de Ministres aprovarà incloure aquestes zones com a beneficiàries del reial decret que es va activar pels aiguats de Múrcia i Alacant del setembre.

La declaració de zona afectada permet articular un conjunt de mesures urgents per part de nou ministeris per pal·liar els danys personals i materials causats per sinistres

Un vehicle atrapart entre Miralcamp i MollerussaLa Diputació de Lleida destina 1 milió d'euros en ajuts als municipis afectats

Per la seva banda, la Diputació de Lleida va aprovar una partida extraordinària, dotada inicialment amb 1 milió d'euros, que es destinarà a pal·liar els danys materials que va causar el temporal de dimarts en molts municipis de les comarques de les Garrigues i el Pla d'Urgell. La meitat d'aquests diners aniran a inversió i l'altra a manteniment. La concessió dels ajuts es farà així que els alcaldes hagin fet arribar a la corporació els informes amb les avaluacions de danys concrets i l'abast corresponent. Així mateix, la diputació lleidatana ha ofert els seus tècnics als ajuntaments afectats per agilitar les valoracions dels danys.
 

La Generalitat subvencionarà als ajuntaments el 50% de les inversions pels danys dels aiguats
comentaris