Inversió de més de 150.0000 euros per part del CatSalut per oferir el servei a les tardes i festius

Els CAP de Mollerussa, Tàrrega i Balaguer amplien el servei de diagnòstic per la imatge

Servei de Diagnòstic per la Imatge- RX Tàrrega 2 - Foto: Regió Sanitària Lleida i
Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran
photo_camera Servei de Diagnòstic per la Imatge a Tàrrega - Foto: Regió Sanitària Lleida i Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran

Una dotació pressupostària de 151.811,06€ atorgada pel Servei Català de la Salut (CatSalut) a Gestió de Serveis Sanitaris (GSS) i a l’Institut Català de la Salut (ICS) –101.207,38, i 50.603,69 euros, respectivament– ha servit per ampliar l’horari de prestació dels serveis de diagnòstic per la imatge que ofereixen els CAP de Tàrrega, Balaguer i Mollerussa. A partir d’ara, les tres capitals de comarca oferiran als usuaris la possibilitat d’acudir al centre a fer-se proves de radiologia també en horari de tarda, fins a les a 22 hores, i els dies festius, de 9 a 21 hores. Fins al moment, els pacients hi podien accedir de 8 a 15 hores, de dilluns a divendres.

La mesura suposa un increment del servei de 59 hores setmanals a cada CAP (35 hores de dilluns a divendres i 24 hores entre dissabte i diumenge), per tant, 177 en tota i, a més, implica la incorporació de 2 tècnics per a cada centre

Aquesta iniciativa, emmarcada en el Pla d’Enfortiment i Transformació de l’Atenció Primària i Comunitària, incrementa la cartera de serveis de l’Atenció Primària, així com el seu nivell de resolució, a més d’incidir directament en el benestar dels usuaris. “Aquesta important ampliació d’horari permet que es puguin fer proves gairebé tot el dia, i per tant, això evita l’enrenou que, per a determinats pacients, pot suposar haver de traslladar-se a una altra ciutat, assegura Guifré Palau, director de centre de l’Hospital Universitari Santa Maria de Lleida.

La majoria de les proves que s’acostumen a fer en aquests CAP són proves de raig X convencionals, escoliogrames (proves de radiografia convencional per veure la morfologia general de la columna) i telemetries (proves per a valorar escoliosi i dismetria d’extremitats inferiors). La resta es deriven majoritàriament a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i l’Hospital Santa Maria de Lleida.

Al 2020 i malgrat la pandèmia, es van fer 7.624 proves a Balaguer, 8.492 a Mollerussa i 10.512 a Tàrrega. Fins al maig d’enguany, se n’han fet 4.221 a la capital de la Noguera, 4.967 a del Pla d’Urgell i 6.001, a la de l’Urgell. “Aquesta inversió implica ampliar en més del doble la capacitat productiva de cadascun dels equipaments, recorda el doctor Leandre Fernández, director clínic del servei de Diagnòstic per la Imatge i Medicina Nuclear a l’hospital de Santa Maria.  

El Pla d’Enfortiment i Transformació de l’Atenció Primària i Comunitària, un projecte ambiciós per reforçar l'atenció primària

El Pla d’Enfortiment i Transformació de l’Atenció Primària i Comunitària és un ambiciós projecte que ha d’ajudar a reforçar l’atenció primària per donar resposta a les noves necessitats de la població, que s’han vist accentuades amb la Covid-19. Té com a objectiu dimensionar-la i enfortir-la en punts com l’accessibilitat en el procés d’atenció als usuaris, la resolució en el procés de resposta assistencial i la cronicitat en l’atenció integral a les persones amb malalties cròniques. Es tracta d’un projecte encapçalat pel Servei Català de la Salut, que treballa amb tots els centres d’atenció primària del territori.

Els cinc grans àmbits d’actuació previstos són: accessibilitat, resolució, clima laboral, satisfacció ciutadana i integració entre nivells

Consta de tres fases diferenciades: Enfortiment (es va implantar el 2020), Transformació (2021) i Consolidació (2022). A la Regió Sanitària Lleida compta amb una assignació total de 12,9 milions d’euros fins el 2022 i servirà per oferir una millor atenció i assistència als gairebé 363.000 habitants des dels 23 equips d’atenció primària (EAP) que la conformen. 

Comentaris
Entering on the requested page Skip advertisement