29.05.2020 |
Territoris.cat

Els Parcs Naturals del Pirineu lleidatà s’omplen d’activitats a l’estiu

Parc Nacional daiguestortes i Estany de Sant Maurici-Asier Castro
Parc Nacional daiguestortes i Estany de Sant Maurici-Asier Castro
Els Parcs Naturals del Pirineu lleidatà s’omplen d’activitats a l’estiu

El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i els parcs naturals de l’Alt Pirineu i el Cadí-Moixeró són un reclam turístic de primer nivell durant l’estiu, atès que acullen activitats i rutes guiades per viure experiències úniques amb la família, amb la parella o amb els amics.

Itineraris guiats, sortides amb guies interpretadors, exposicions, jornades, cursos, fires i festes, etc. formen part dels programes d’activitats dels tres espais naturals protegits, que tenen com a principal objectiu descobrir el seu medi natural i cultural. Descobrir el medi natural i cultural de la Vall de Boí, la vall de Barravés, la Val d’Aran, les Valls d’Àneu, la vall d’Àssua i la Vall Fosca és l’objectiu principal dels itineraris i les sortides amb els guies interpretadors, les exposicions i les jornades organitzades pel Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i diferents empreses, associacions i ens locals.

Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant MauriciEntre els itineraris de natura organitzats directament pel Parc Nacional destaquen Flors de colors rodolí, Carenejant entre valls, El Parc en blanc i negre, Surt del cau! No siguis marmota..., Un bosc ombrívol, Viatge al país dels menairons, Estanys amagats, A bocafoscant, Supo supo al Portarr, Gigants deth bosc, Estirem lo fil!, ...de pastores i auvelles!, De Santa Maria a Sant Julià, Cultius de biodiversitat, Les veus del Pamano, Pastors del Neolític, La vall d’Àssua al natural, Menja’t les estrelles, La vida secreta dels muixirecs, Nit Catalana de Ratpenats, Nits astronòmiques a la Vall de Boí, Estanys profund, Sortida botànica, La ramaderia al Parc, Marmotes, Ascensió a la Pala Alta de Sarradé, Sortida arqueològica a Casesnoves, A l’ombra de la lluna plena, Sortida Geomorfològica, Creus que saps sobre bolets?, Les flors de la Vall Fosca, Els estanys de la Vall Fosca, Història de la Central i del Parc a la Vall Fosca i Les pedres ens parlen.

Per afrontar la temporada d’estiu i millorar l’acolliment als visitants, el parc ha obert el centre d’informació d’Estany Gento i els punts d’informació del planell d’Aigüestortes i de l’estany de Sant Maurici. La resta de centres d’informació i cases del parc han ampliat també els horaris durant la temporada estival, i d’aquesta manera el diumenge a la tarda els centres també romandran oberts.

Parc Natural de l’Alt Pirineu - Marc GarrigaEl Parc Natural de l’Alt Pirineu inclou en la programació d’estiu activitats de senderisme interpretatiu, cursos, tallers, jornades, activitats de voluntariat, exposicions, xerrades, projeccions, marxes populars i visites guiades ofertes per les empreses i les associacions que disposen de guies-interpretadors del parc, com també activitats populars vinculades als recursos naturals del territori, com ara fires, festes, festivals i aplecs.

Entre les sortides de senderisme interpretatiu programades destaca Descobrint el Parc en format relaxa’t. Ars: història, art i natura. També se celebraran les trobades transfrontereres al Port de Boet, al Port de Martérat-Tavascan, al Port de Salau i al Pic de Medacorba. Pel que fa a les fires, a l’agost la Fira d’Artistes i Artesans de les Valls d’Àneu a Esterri d’Àneu (dia 15), la Fira de Bruixes i Encantades del Pallars a Ribera de Cardós (dies 16 i 17), la Fira de l’Ovella de Llavorsí (dia 17) i la Fira Medieval d’Escaló (del 20 al 22).

Finalment, cal esmentar les visites guiades al poble i al complex hidroelèctric de Tavascan, a l’espai museístic del ferro Casa Sintet, al despoblat de Santa Creu de Llagunes, als búnquers de Vilamur, a la serradora d’Àreu, a l’antiga farinera de Montferrer, al Jardí d’Herbes de l’Alt Pirineu, al poble de Son, al romànic de la vall de Cardós i un recorregut per conèixer la fauna dels Pirineus.    

Pel que fa al Parc Natural del Cadí-Moixeró, s’han programat activitats diverses al Centre d’Interpretació de la Flora de Tuixent i cursos d’estiu amb els artesans d’Ossera i Tuixent per aprendre a cultivar plantes aromàtiques, a cuinar amb ortiga i saüc, a elaborar melmelades, confitures i bolets amb vinagre, etc., o fer itineraris naturalistes.

A més, es duran a terme els itineraris de natura Prat de Cadí, un dels indrets més emblemàtics del Parc, Alàs, Urgellet. Prats, conreus i rec, Tuixent-Planells de Sastró, El cim del Comabona, Descobrim arbres singulars del Parc, Gósol, l’altra cara del Pedraforca, Biodiversitat i qualitat de l’aigua. Interpretant insecte”, Pels peus del Cadí, búnquers de la línia Pirineus i L’espectacle dels rapinyaires migradors.

Cal destacar així mateix la celebració del 27 al 29 de setembre de la Fira Arç. Diada dels fruits i herbes oblidades de Catalunya a Prullans, amb activitats relacionades amb la natura i la cultura popular pirinenca, com ara una passejada per identificar les plantes i els fruits de l’entorn de Prullans.

Els Parcs Naturals del Pirineu lleidatà s’omplen d’activitats a l’estiu
comentaris