Els productors de fruita dolça temen per la producció per la gelada del cap de setmana

Unió de Pagesos alerta de l‘afectació a la fruita dolça, ametllers, cereals, colza i vinya per les gelades de les dues últimes nits a la Plana de Lleida i el Pallars Jussà

 

 

Arbres fruiters en la partida de Rufea a Lleida @territoriscat
photo_camera Arbres fruiters en la partida de Rufea a Lleida @territoriscat
Unió de Pagesos alerta que les gelades de la matinada de dissabte a diumenge i de divendres a dissabte han causat danys en fruita dolça, i possiblement en ametllers, cereals, colza i vinya, especialment a la Plana de Lleida, entre altres cultius, en una primera estimació del sindicat, tot i que caldrà esperar els pròxims tres o quatre dies i conèixer les hores que han durat les gelades per establir l’afectació.
 
Gelada en presseguers a Corbins - Unió de PagesosLes comarques més afectades són el Segrià, la zona del Baix Segre i de la Franja d’Aragó, les Garrigues, l’Urgell, la Noguera i el Pallars Jussà, on les temperatures de les nits de divendres i dissabte van oscil·lar entre els -5 i 1 graus. A la Plana de Lleida, els conreus més perjudicats són els de pinyol, albercoquers i pressegueres, tot i que també pot haver patit danys la fruita de llavor, depenent de l’estat què es trobaven els arbres segons les zones. A les fondalades del Jussà les gelades també poden haver afectat ametllers i alfals. Pel que fa a algunes zones de la Segarra, els blats de cicle curt i l’ordi més avançat també podria resultar perjudicat, però probablement fins d’aquí a un mes no se sabrà. També pot haver quedat afectada la floració actual de la colza en diferents zones del país. La vinya és un dels altres conreus que ha patit alguna afectació tant a la zona del Penedès com en altres territoris, però l’abast del dany, com en d’altres conreus, caldrà valorar-lo en els dies següents.
 
Unió de Pagesos demana al Departament d’Agricultura una valoració ràpida i acurada, a més d’un seguiment d’aquestes afectacions perquè poden suposar fortes pèrdues per a tots els conreus, tot i que amb diferents graus d’afectació, i també, si es confirmen els danys, per indemnitzar de manera justa la pagesia afectada, així com per poder aplicar mesures com l’adequació de la fiscalitat de l’IRPF a les pèrdues que es comptabilitzin.

Comentaris
Més a Societat