Entitats administracions i societat donen visibilitat a la salut mental

Els experts coincideixen a assenyalar que una de cada quatre persones adultes tindrà un problema de salut mental en algun moment de la vida, dades que permeten fer-nos una idea de l’abast de la situació
Participants en l'obra mural a la plaça d’Àngel Bonvehí a Mollerussa @EstherBarta
photo_camera Participants en l'obra mural a la plaça d’Àngel Bonvehí a Mollerussa @EstherBarta

El 10 d'octubre es commemora el Dia mundial de la Salut mental i entitats, administracions i societat organitzen accions per reivindicar divulgar i fer present el col·lectiu de persones que pateixen alguna malaltia mental. A hores d’ara es pretén sensibilitzar a la societat de l'abast de la situació de moltes persones que desconeixen que realment pateixen una malaltia, i el seu entorn també o ignora. Amb el conjunt d'activitats es pretén erradicar l'estigma al qual estan sotmeses les persones que pateixen trastorns mentals.

Ja s'ha contrastat l'afirmació dels experts que coincideixen a assenyalar que una de cada quatre persones adultes tindrà un problema de salut mental en algun moment de la vida

L'alcalde Marc Solsona participa en el mural a la plaça d’Àngel Bonvehí a Mollerussa @EstherBartaDuran la setmana s'han dut a terme iniciatives diverses per donar a conèixer col·lectius que treballen amb persones afectades com és el cas del Servei de Rehabilitació Comunitària de l’Hospital Universitari de Santa Maria i Associació Salut Mental Pla d’Urgell que van impulsar el projecte d'un Mural inclusiu. L'activitat que va comptar amb la complicitat de l'Ajuntament de Mollerussa, va consistir a aprofitar un espai de la ciutat on poder expressar mitjançant l’art.

Usuaris de l’Associació de Salut Mental Pla d’Urgell, i de l’Hospital Universitari de Santa Maria van participar en la confecció del mural que va tutelar l’artista urbà Lluc Flotats. Amb aquesta instal·lació s'ha volgut identificar a la capital del Pla d'Urgell, un espai de reflexió envers la salut mental i la lluita contra l’estigma de la malaltia.  

Activtats de la Coordinadora de salut mental de les terres de Lleida @SalutMentalLa iniciativa es completa amb una campanya, que es gestiona des de la Coordinadora de salut mental de les terres de Lleida i totes les entitats que en formem part, que consisteix a penjar pancartes amb missatges sobre la salut mental “La salut mental és cosa de tothom”, "Avui soc jo demà pots ser tu”, s'han inscrit en el projecte Lleida, Mollerussa, Sort, Tàrrega, Juneda, Cervera, Balaguer, Artesa de Segre, Ponts, Tremp, Solsona i El Pont de Suert.

La iniciativa també es traslladarà als comerços que disposaran de cartells amb altres frases “Demanar ajuda no és cap feblesa” “Les etiquetes són per la roba”, "La violència no és sinònim de trastorn mental", “No hi ha salut sense salut mental”. La campanya que va arrencar el 9 d'octubre es prolongarà fins al dia de la Marató de TV3, que enguany està destinada a les malalties mentals.

Pancarta a Solsona en la campanya de Salut MentalEl lema  ‘La salut mental en un món desigual’ també va estar present el divendres dia 8 en l'acte que va tenir lloc a la plaça Sant Joan de Lleida, uns mots que volien conscienciar a la ciutadania, reivindicar la defensa dels drets i la millora de la qualitat de vida de les persones amb trastorns mentals i les seves famílies.

Un cop finalitzats els parlaments de les autoritats presents en els actes els assistents van poder participar d'una exhibició de ball a càrrec dels alumnes de l’escola de ball Dancescape, que dirigeix Xavi Blanco, i una classe de ball dirigida per la tècnica de Salut Mental Ponent, Thaïs Montull. La jornada s’ha clos amb la performance ‘La meva ment és un embolic’. 

Sobre la Salut mental

Amb les dades d'incidència i de prevalença recents, els experts coincideixen a assenyalar que una de cada quatre persones adultes tindrà un problema de salut mental en algun moment de la vida. Aquestes dades ens permeten fer-nos una idea de l’abast de la situació. La relació amb una persona amb TMS et connecta amb el patiment i sovint existeix por i desconeixença al respecte. El desconeixement et porta a l’etiqueta, és més fàcil etiquetar i catalogar que comprendre a la persona que tenim davant. Aquestes etiquetes es troben presents en tot l’entorn comunitari (família, àmbit sanitari, àmbit social...) de tal manera que la relació, queda condiciona i supeditada a aquest estigma limitant. A més, cal no oblidar, l’autoestigma, que cala en el si de les persones amb TMS i sovint cal un treball per poder desfer-se’n. L’estigma i autoestigma dificulta encara la recuperació de les persones que ho pateixen. 

És important desestigmatitzar el fet de conviure amb una malaltia mental per tal de poder aconseguir la inclusió social de totes les persones que formen part de la societat.

Comentaris