Entrevista al director del curtmetratge "Cita con el éxito" basat en fets reals sobre la sextorsió

El cineasta de Mollerussa ha presentat en roda de premsa a l’ajuntament de la seva ciutat natal, el seu últim curtmetratge inspirat en una història real que gira en l'entorn de la sextorsió i que pretén fer una crítica social contra els ciberdelictes sexuals. La projecció del curt es farà aquest dijous 28 de juny a les 20h al Centre Cultural de Mollerussa

Robert Garcia presenta el curtmetratge a l'Ajuntament de Mollerussa in
photo_camera Robert Garcia presenta el curtmetratge a l'Ajuntament de Mollerussa

Territoris.cat ha volgut incidir més amb el projecte i ha entrevistat al seu director.

Robert Garcia Sisteró és un enginyer informàtic que sempre ha estat un apassionat del cinema. El 2011 es va graduar en el Màster en Ficció en Cinema i TV, Producció i Realització a la Facultat de Comunicació Blanquerna de Barcelona, on també va nàixer el projecte cinematogràfic "Nosferatu: El origen", el qual va aconseguir un Verkami per realitzar el trailer que va ser presentat al Coming Soon del Festival de Sitges 2014. La seva tasca cinematogràfica passa també per la guionització i direcció de diversos curtmetratges, espots, videoclips i documentals. A més, durant 10 anys va ser el director de Lo Cercacurts, el festival de curtmetratges que se celebrava a Montornès de Segarra des del 2007; sense oblidar que combina les tasques de docent amb tallers de curtmetratge.

fotograma-cita-con-el-exito-miguel-sanya-playa¿Com va sorgir la idea de fer aquest curtmetratge?

 Bé, la idea va sorgir d'una història que em va explicar el meu amic Ray Ortega, que és també coguionista del curtmetratge i a la vegada l'actor protagonista. Doncs ell habitualment treballa tota la temporada alta a Eivissa fent d'actor. I un dia una amiga seva li va confesar que la parella d'aquesta la gravava mentre matenien relacions sexuals. Però el més fort de tot és que el noi en qüestió, facilitava els vídeos a un senyor de l'illa el qual li anava pagant una quantitat elevada de diners i també li proporcionava droga. L'amiga del Ray el va descobrir perquè un dia la seva parella anava begut i drogat i li va confessar tot ell mateix...

Quan el Ray em va explicar la història vaig quedar totalment commocionat i els dos vàrem coincidir en què ho havíem d'explicar. Llavors va ser quan vam començar a escriure però també a investigar casos similars i a parlar amb gent.. i després de donar-li vàries voltes a tot plegat i de reescriure moltes vegades el guió, va nèixer finalment el guió de "Cita con el éxito".

Això va ser a finals de 2015 i per Setmana Santa de 2016 vam anar a rodar-lo a Eivissa amb gairebé tot l'equip artístic procedent de l'illa. Tot i tenir molts pocs recursos, ens vam voler concentrar tancats 5 dies en una casa que vàrem llogar per fer un treball del guió i de la interpretació molt més profund. Vàrem rodar també unes escenes que van quedar pendents a El Port de la Selva i fins al maig d'aquest any no l'hem pogut acabar, degut a temes personals familiars que em van portar a aturar el projecte pràcticament un any, i després un altre any pel muntatge i per solventar uns temes tècnics... Ha estat un temps llarg i titànic per ser un curtmetratge però crec que ha valgut la pena lluitar i treure'l a la llum .

fotograma-Cala_Olivera-2Imagineu una parella que es troba una desconeguda a la carretera i l’acaben portant a casa. Aquest és el punt de partida! ... Sense voluntat de fer espòilers, com continua la història?

Doncs sí, el curtmetratge comença així i es veu també en el trailer. La història continua que Sanya, la protagonista, es veu totalment perduda en la seva arribada a l'illa ja que li han robat tot. Llavors és quan es troba a Claudia i a Miguel, que apareixen amb un tot terreny de luxe, amb els que agafa confiança durant l'estança a casa seva. Fins a tal punt que d'un dia per l'altre tot aquell bon rotllo es trenca i Sanya es veu abocada en un carreró sense sortida pitjor del que estava en quan va arribar a l'illa; portant-la a un final desolador... I ja no puc dir res més que sinó sí que se m'escaparà un espòiler! (riu)

Deixeu-me comentar una cosa... De fet el tagline és "Nunca hables con extraños". Que és precisament el que ens diuen quan som petits, no? Quan els pares, els avis, els mestres, etc.. ens intenten educar per a què no ens fiem de ningú de bones a primeres...

De fet la història està basada en una història real: una història de xantatge monetari a canvi d’unes imatges sexuals... ¿Són casos que passen més del que ens imaginem?

Sí, com comentava abans, està inspirada en fets reals. Però després d'agafar la història verídica i mesclar-ho amb els casos que havíem investigat, va sorgir la història de "Cita con el éxito" en el que l'argument va un pas més enllà, ja que en aquest cas la víctima no paga una quantitat de diners perquè les seves imatges no es facin públiques, sinó que pateix una sextorsió diferent on ella queda totalment indefensa i impotent davant de la situació...

Quan un veu el final de la història es pregunta si realment això pot arribar a passar, i jo sempre contesto el mateix: us asseguro que pot passar això i molt més en aquest món tant globalitzat, connectat i a vegades deixam-ho dir, pervers... Perquè malauradament hi ha moltes xarxes arreu del món que mouen gran quantitat de diners a canvi de producte sexual il·legal fent-ho legal paradoxalment.

En el curtmetratge també has volgut reflectir el patiment de la persona que és extorsionada...

Sí, nosaltres hem volgut plasmar, i es veu clarament en el curt, el patiment d'una noia jove que fuig de la seva vida a Toulouse (d'on ella és) on té una família desestructurada; i fuig com deia, amb esperances de què a l'illa trobarà la fama i l'èxit. A la vegada també tractem el tema de la parella en la seva decadència i en el costat fosc en el que les persones poden arribar a entrar quan també fugint d'un lloc, et trobes en un altre on vols portar un nivell de vida elevat per sobre de les teves possibilitats i que per fer-ho arribes a fer coses monstruoses, com fan la Claudia i el Miguel. I una tercera persona que no he anomenat (així mantinc la intriga)...

I evidentment que també volem transmetre el missatge de què s'ha d'anar molt en compte amb qui et relaciones i el que li pot passar també, amb el tema de les gravacions, a una persona sextorsionada. Sobretot volem donar un missatge a tothom i en especial émfasi als adolescents que són els que estan més exposats a les xarxes socials i a tot Internet... La idea ara és portar-lo a molts festivals i de cara al curs vinent, passar-lo per diferents Instituts de secundària i Batxillerat. També a biblioteques i centres culturals... I si pot ser acompanyar-ho de debats o taules rodones.

La veritat és que la història dóna per a fer un llargmetratge i us dic en primícia que ja ens hem posat a treballar en la història. Després caldrà buscar finançament per a portar-lo a terme. Que és el més complicat... Ens queda camí per fer-ho; però tenim ganes i desitgem que tiri endavant.. I que el curt tingui un llarg recorregut i generi consciència.

Per la seva banda, l’alcalde de Mollerussa Marc Solsona valorava positivament que la creativitat estigui viva al municipi i que hi hagin diferents professionals i artistes multidisciplinaris procedents de la ciutat que facin coses i tinguin una certa projecció arreu, no només a la província. Solsona afegia que si Garcia vol tirar endavant el llargmetratge, l’ajuntament de Mollerussa voldrà col·laborar-hi.

La projecció del curt es farà aquest dijous 28 de juny a les 20h al Centre Cultural de Mollerussa on després es realitzarà una taula rodona participativa amb la presència del caporal dels Mossos d’Esquadra Guillem Sabaté, el qual és especialista en ciberdelictes i seguretat; i que habitualment fa ponències tant a Instituts de Secundària com en altres llocs. Al finalitzar l'acte, es servirà un aperitiu amb un tast de vi Saó Blanc del Celler Mas Blanch i Jové de La Pobla de Cérvoles el qual ha cedit unes ampolles per l'ocasió. L’entrada és lliure i tothom i és convidat.

Comentaris