24.10.2021 |
Territoris.cat

ERC guanya les eleccions generals a la demarcació de Lleida

Es mantenen els republicans Eritja i Granollers, la socialista Mínguez, mentre que a JxCat Cañadell relleva Turull
Els membres d'ERC celebren els resultats a Lleida
Els membres d'ERC celebren els resultats a Lleida
ERC guanya les eleccions generals a la demarcació de Lleida

Repetició de resultats del 28-A aquest 10-N a la demarcació de Lleida de manera que ERC guanya les eleccions generals a la circumscripció amb 2 diputats, seguida per JxCat amb 1 i el PSC amb 1. Els republicans Xavier Eritja i Inés Granollers es mantenen al Congrés, de la mateixa manera que Montse Mínguez pel PSC.

Els diputats al Congrés Xavier Eritja i Inés Granollers i els senadors Sara Bailac i Miquel CaminalOn si que hi ha un canvi és a JxCat ja que entra l'alcaldessa de Térmens Concep Cañadell al lloc de Jordi Turull, inhabilitat després de la sentència de l'1-O. Jaume Moya (ECP) i Dante Pérez (PPC) es tornen a quedar fora, mentre que la CUP aconsegueix molts suports per Francesc Gabarrell, però no suficients. La participació ha caigut més de 2 punts i es queda per sota del 70%.

Concepció Cañadell, celebra l'escó acompanyada de companys de JxCat

La repetició de les eleccions generals ha deixat el mateix escenari a la demarcació de Lleida amb hegemonia de les forces independentistes encapçalades per ERC i JxCat, mentre que el PSC que manté la representació territorial

La cap de llista del PSC al Congrés Montse Mínguez, amb companys del PSCLa davallada de la participació, que al 28-A va ser de les més altres per sobre del 72%, s'ha evidenciat amb una caiguda de 2 punts, que ha provocat que tots els partits amb representació hagin perdut vots. N'ha guanyat però el PPC i també la CUP, que no s'havia presentat mai a les eleccions generals si bé a l'abril hi havia el Front Republicà que integrava una de les seves organitzacions, Poble Lliure, que només va aconseguir la meitat dels vots que han obtingut ara els anticapitalistes.

Satisfacció en les files dels partits lleidatans

Els republicans van celebrat haver revalidat els dos diputats al Congrés i els tres representants al Senat per Lleida, així com el fet de consolidar-se com la formació més votada a Catalunya, per davant del PSC i haver superat en diputats a Ciutadans al conjunt de l'Estat.

Eritja destaca que el republicanisme ha guanyat a la repressió i, per tant, tornem a marcar el pols a l'Estat, l'independentisme és més fort en aquestes eleccions i ha felicitat a JxCat i la CUP, així com a altres partits independentistes d'altres territoris de l'Estat pels resultats obtinguts 

Per contra, Eritja ha atribuït a una involució democràtica a l'Estat l'ascens de Vox. D'altra banda, ha ressaltat que ERC s'ha consolidat com la força municipalista per excel·lència i, així, la victòria assolida a la majoria de municipis i capitals de comarca de la demarcació.

La cap de llista del PSC al Congrés per Lleida, Montse Mínguez, ha mostrat la seva satisfacció per haver aconseguit els seus dos objectius: guanyar les eleccions a l'Estat i mantenir el diputat per Lleida.

Es confirma que la gent vol un govern progressista amb Pedro Sánchez de president tot i això, ha demanat una reflexió a alguns partits del perquè l'extrema dreta ha entrat amb molta força al Congrés

Des del PSC a Lleida esperem que es pugui desbloquejar a situació a Espanya, que els partits siguin responsables i deixin governar a qui ha guanyat les eleccions per poder tenir un govern estable i progressista, ha conclòs.

Cañadell ha volgut deixar clar als principals partits espanyols que no es pot governar Espanya sense Catalunya i que han de deixar de judicialitzar la política i començar a dialogar i a trobar solucions per Catalunya

La candidata de Junts per Catalunya al Congrés per Lleida, Concepció Cañadell, ha recordat els companys que estan a la presó i a l'exili, especialment Jordi Turull, que havia d'encapçalar aquesta llista, ha dit. Així, ha valorat positivament haver mantingut l'escó al Congrés i que Mayte Rivero repeteixi com a senadora.

Els resultats electorals a Espanya, en canvi, ha dit, deixen un panorama que posa en dubte la governabilitat.

ERC guanya les eleccions generals a la demarcació de Lleida
comentaris