30.11.2022 |
Territoris.cat

Eurecat Lleida se suma al desplegament de la Intel·ligència Artificial en el sector agroalimentari

Un dron supervisant una explotació de vinya
Un dron supervisant una explotació de vinya
Eurecat Lleida se suma al desplegament de la Intel·ligència Artificial en el sector agroalimentari

El centre tecnològic Eurecat Lleida participa en el Digital Innovation Hub AgROBOfood, una nova xarxa europea orientada a compartir coneixement, infraestructures i bones pràctiques amb la finalitat d'impulsar l'adopció efectiva de tecnologies robòtiques en el sector agroalimentari, per tal d'augmentar la seva productivitat i sostenibilitat. 

Dins del projecte, Eurecat provarà un sistema per proporcionar informació processable procedent del monitoratge de cultius vitícoles amb drons.

L'objectiu és aconseguir una aplicació informàtica capaç de fusionar dades provinents de plataformes robòtiques aèries i terrestres i d'oferir al viticultor un sistema amigable per la seva visualització i la gestió de la informació 

Un dron supervisant una explotació de vinyaLa directora de la Unitat de Robòtica i Automatització d'Eurecat, Pepa Sedó, explica que la finalitat de la prova pilot és aconseguir que els viticultors puguin obtenir dades precises dels sistemes de monitoratge robòtic, que reverteixin en la productivitat de la seva activitat i que fomentin la implantació d'aquest tipus de solucions. Sedó afegeix que el centre tecnològic s'encarregarà a més de definir, juntament amb els viticultors, les millors pràctiques per obtenir informació processable, que sigui rellevant per millorar la productivitat el cultiu".

En conjunt, AgROBOfood dedicarà 16 milions d'euros a connectar el món de la robòtica i l'agricultura, l'R+D i les empreses, mitjançant l'establiment d'una xarxa sostenible de centres d'innovació digital, amb l'objectiu de consolidar l'ecosistema actual, on les empreses trobin suport per a la seva digitalització, a nivell tècnic, humà i financer.

Un dron supervisant una explotació agrícolaAmb aquest objectiu, portarà també a terme pilots per a la demostració de l'eficàcia de la robòtica en set grups regionals, que provaran, entre altres solucions, robots destinats a evitar que els operaris hagin de treballar a temperatures sota zero en sales de congelació, a garantir una correcta fertilització dels terrenys i a millorar el cultiu tradicional de l'oliva.

Assajarà nous sistemes per collir la fruita automàticament, en el moment just de maduresa, tant al camp com a l'hivernacle

Liderat per Wageningen Food & Biobased Research, participen en el consorci un total de 39 organitzacions i empreses especialitzades en innovació i robòtica, procedents de disset països.

Eurecat Lleida se suma al desplegament de la Intel·ligència Artificial en el sector agroalimentari
comentaris