Èxit turístic al Pirineu lleidatà durant el pont de la Puríssima amb una mitjana d'ocupació al 85%

Les estacions de muntanya també han rebut moltes visites de no esquiadors que han volgut gaudir dels parcs, activitats de trineus i de l'entorn de l'estació, entre d'altres

Esquiadors durant el primer dia de la temporada d'esquí - Foto: Alba Mor
photo_camera Esquiadors durant el primer dia de la temporada d'esquí 2023-2024 a Baqueira Beret - Foto: Alba Mor (ACN)

La mitjana d'ocupació pel pont de la Puríssima, entre el 6 i el 10 de desembre, s'ha situat al voltant del 85 % entre les diferents modalitats d'allotjament turístic a les zones del Pirineu de Lleida. Molts turistes van avançar l'arribada la nit del dimarts al dimecres amb la qual cosa també va repercutir amb un millor grau d'ocupació la nit del dimecres festiu, dia de la Constitució. El millor resultat s'ha produït entre el 6 i el 9 de desembre, quan s'ha arribat a la plena ocupació en molts establiments d'allotjament turístic situats a les zones properes a les estacions d'esquí, com també en altres indrets del Pirineu com ara la Val d'Aran. La nit del dissabte els nivells d'ocupació s'han situat una mica inferiors, atès que molts visitants han avançat la tornada abans del diumenge.

Pel que fa al primer tram d'aquest període vacacional, entre el 2 i el 5 de desembre, pel pont de la Constitució, el percentatge d'ocupació ha estat més baix, llevat del mateix cap de setmana, atès que el públic ha concentrat la sortida en el pont de la Puríssima.

El grau d'ocupació s'ha mantingut força homogeni en el conjunt del Pirineu lleidatà. Aquesta bona afluència de turistes ha comportat força moviment de gent pel conjunt del territori durant tots aquests dies, amb la qual cosa s'han vist afavorits tant les diferents modalitats d'allotjament turístic, com ara hotels, cases de turisme rural, apartaments turístics i els càmpings a les places de bungalous, com el sector de la restauració i el comerç en general.

El Patronat estima que del 6 al 10 de desembre s'han generat unes 140.000 pernoctacions en les diferents modalitats d'allotjament turístic a la demarcació de Lleida per part d'uns 55.000 turistes, al marge de les segones residències. Aquesta xifra s'incrementaria al voltant de  les 190.000 pernoctacions i més de 70.000 turistes durant el macropont de 9 dies del 2 al 10 de desembre.

L'ocupació per sectors

Per sectors, l'ocupació hotelera ha estat al voltant del 85 % de mitjana entre el 6 i el 10 de desembre, arribant a fregar la plena ocupació entre el 6 i el 9 a diferents indrets del Pirineu de Lleida i en els establiments situats a les zones properes a les estacions d'esquí. El turisme rural, amb un comportament molt homogeni en el conjunt de la demarcació, ha tingut en aquests cinc dies una mitjana d'ocupació que s'ha situat entre el 90 % i la plena ocupació. Quant als càmpings, amb més de 4.000 places de bungalous, la mitjana d'ocupació s'ha situat al voltant del 85 % durant tots els cinc dies del pont de la Puríssima. Al marge dels establiments d'allotjament turístic reglat, les segones residències han registrat força activitat en aquesta setmana de macropont.

Totes les estacions d'alpí obertes de forma parcial, llevat de la mixta de Tavascan, i les de nòrdic, per a usos turístics

El pont de la Puríssima ha permès encetar la nova temporada d'esquí 2023/2024 al Pirineu de Lleida, si bé molts d'ells ja havien pogut fer les primeres baixades de la temporada a l'estació de Baqueira Beret, a la Val d'Aran, que va iniciar la nova campanya el 25 de novembre.

Durant el pont de la Puríssima, que va del 6 de desembre fins avui diumenge 10, les estacions d'esquí alpí del Pirineu de Lleida que han estat obertes de forma parcial amb diferents gruixos de neu, pistes i km esquiables han venut uns 62.000 forfets, essent l'estació aranesa de Baqueira Beret la que ha comptat amb el nombre més important d'esquiadors. Val a dir que durant aquests dies de pont les diferents estacions de muntanya del Pirineu de Lleida han rebut també un bon nombre de visitants de no esquiadors, els quals  han aprofitat aquests dies per gaudir amb la família i amics d'activitats vinculades amb la neu com ara  parcs lúdics,  trineus, entre d'altres, en contacte directe amb la natura. Per la seva banda,  les estacions de nòrdic han estat obertes per a usos turístics llevat la de Tuixent, que va obrir els primers dies del pont la zona de debutants, mentre que la mixta de Tavascan enguany encara no ha pogut encetar la temporada. Les estacions de nòrdic han estat visitades aquests dies per famílies amb canalla per tocar neu i gaudir també  de l'oferta de restauració de la zona i dels refugis.

Activitats diverses a més de la neu

A més de les activitats relacionades amb la neu, també s'ha generat un bon nombre de desplaçaments dels turistes que en aquesta època de l'any visiten les comarques lleidatanes per gaudir d'uns dies de descans, en contacte amb la natura, tot descobrint la gran oferta relacionada amb el patrimoni cultural dispers per tots els racons de la nostra geografia, practicant el turisme actiu, fent rutes culturals, assaborint els millors plats de la cuina de Lleida i participant en les jornades i les propostes gastronòmiques que tenen lloc aquestes dates tant a les comarques del Pirineu i la Plana com a la mateixa ciutat de Lleida. 

També han estat moltes les poblacions que han acollit una gran varietat d'activitats, com ara fires i mercats de temàtiques diverses, tant a les comarques de la Plana com a les del Pirineu de Lleida. Algunes d'aquestes activitats han estat relacionades amb la DOP Oli Les Garrigues, com en el cas de la Fira Oleotèxtil de l'Espluga Calba el 8 de desembre i la celebració de la 29a Mostra Gastronòmica de les Garrigues, que es perllongaran fins al 17 de desembre.

Val a dir que molts visitants també han aprofitat aquests dies per fer la compra per a tot l'any de l'oli d'oliva verge extra a les diferents cooperatives, agrobotigues i molins d'oli de les Garrigues i d'altres comarques productores d'aquest preuat producte. Molts turistes també han visitat per aquestes dates el municipi d'Agramunt per comprar torrons de cara a les Festes de Nadal.

Comentaris