El sindicat denuncia la normalització de situacions laborals "anòmales" i aposta per la jornada laboral de 32 hores

Els 23% dels treballadors lleidatans tenen dificultats per arribar a finals de mes

La UGT de les Terres de Lleida calcula que entre el 20 i el 23% dels treballadors de la demarcació tenen sous inferiors a 1.100 euros que fan que no puguin arribar a finals de mes
El secretari de la UGT Terres de Lleida, José Luis Aguilà, acompanyat d'altres representants del sindicat durant el tradicional esmorzar amb els mitjans de comunicació a Lleida - Foto: Anna Berga
photo_camera El secretari de la UGT Terres de Lleida, José Luis Aguilà, acompanyat d'altres representants del sindicat durant el tradicional esmorzar amb els mitjans de comunicació a Lleida - Foto: Anna Berga

Alerten que la inflació ha fet incrementar aquesta "precarietat" i exigeixen que els salaris s'incrementin per "equilibrar la balança" entre sou i cost de la vida. El secretari general del sindicat a Lleida, José Luis Aguilà, també ha denunciat que en els darrers temps "s'han anat normalitzant situacions que són totalment anòmales", com ara dificultats per firmar convenis en diferents sectors, l'incompliment d'aquests o l'obligatorietat de treballar en dies festius, i aposta per un "canvi de mentalitat" que passi per instaurar la jornada laboral de 32h setmanals.

El sindicat alerta que del 23% de "treballadors pobres" que hi ha la demarcació, és a dir, que no arriben a finals de mes, els més afectats són gent jove i de més de 55 anys, sobretot dones. El sector serveis és on hi ha una major incidència, en especial a l'hostaleria, la restauració i el comerç.

El secretari de la UGT Terres de Lleida, José Luis Aguilà, acompanyat d'altres representants del sindicat durant el tradicional esmorzar amb els mitjans de comunicació a Lleida Foto: Anna Berga
El secretari de la UGT Terres de Lleida, José Luis Aguilà, amb els mitjans de comunicació a Lleida - 
Foto: Anna Berga

Des de la UGT també han denunciat que s'han trobat amb casos d'empresaris que, per evitar pagar el salari mínim interprofessional als seus treballadors, els hi han canviat les jornades completes per jornades parcials del 80 i 90%, tot i que a la pràctica acaben fent les mateixes hores.

José Luis Aguilà ha afegit que els treballadors sovint no denuncien les empreses per "por" i, de fet, ha dit que hi ha firmes que contracten detectius privats per vigilar empleats que estan de baixa.

A banda dels salaris baixos, el secretari general de la UGT Terres de Lleida també ha criticat la "normalització en els darrers mesos de situacions que es consideren anòmales", com poden ser "tractes nefastos" cap als treballadors per part d'empresaris o l'obligatorietat de treballar en períodes festius amb "jornades maratonianes" que impossibiliten la conciliació familiar, en el cas del comerç. 

Treballador obra - ACN
Treballador obra - Foto: Anna Berga

En altres àmbits com l'agricultura, les residències per a gent gran o Correus, ha assenyalat la falta de convenis o l'incompliment d'aquests. Per tot plegat, el sindicat creu que cal un "canvi de mentalitat pel que fa al pas del temps" i defensa la reducció de la jornada laboral fins a les 32 hores setmanals. "Ens farà ser més productius i ens ajudarà a realitzar-nos com a persones a la nostra feina i a la nostra vida", ha valorat indicat, en el marc del tradicional esmorzar de Nadal amb els mitjans de comunicació.

Finalment, el sindicat valora que cal "situar Lleida al mapa" i que per fer-ho calen inversions industrials i polítiques actives d'ocupació que generin "prosperitat" i ajudin a fixar la gent al territori, ha valorat Aguilà.

Comentaris