Les famílies afectades pel reajust de places educatives es reuneixen al Parlament

Portaveus de la plataforma lleidatana 'Famílies ponentines afectades per l'arbitrària assignació de places educatives' participaren en aquesta trobada amb els homònims de les plataformes de Barcelona, Terrassa, Badalona, Tortosa i Calafell

Portaveus de les plataformes catalanes que acullen les famílies afectades que s'han quedat sense plaça educativa reunits al Parlament. Fotografia: Cedida.
photo_camera Portaveus de les famílies afectades que s'han quedat sense plaça educativa reunits al Parlament. Fotografia: Cedida.

El passat dimarts 7 de juny, portaveus de la plataforma 'Famílies ponentines afectades per l'arbitrària assignació de places educatives' es van reunir al Parlament de Catalunya amb diversos representats polítics amb l'objectiu de tractar la mala gestió duta a terme des del Departament d'Educació i que ha provocat que centenars d'alumnes d'educació infantil, primària i secundària es quedin fora de l'escola escollida en primera opció a les inscripcions tot i tenir punts, germans al centre o accedir-hi pel número de sorteig.

La problemàtica recau en el fet que s'anuncià el 4 de març el nombre de places públiques i concertades a les quals es concursava, arrencant el període de preinscripcions i, quatre setmanes després, i estant aquest en marxa (29 de març), el Departament d'Educació aprovà el DECRET LLEI 3/2022 per a l'aplicació de mesures destinades a la detecció i distribució equilibrada de l'alumnat amb necessitats educatives específiques (NEE), que canvià les regles del joc augmentant el nombre de places d'aquest alumant, deixant-ne molts altres de necessitats ordinàries fora.

Les famílies afectades per la mesura, que té l'objectiu d'acabar amb la segregació escolar, denuncien la falta de transparència en el procés, la reestructuració del mateix quan aquest ja estava en marxa i la poca consideració amb la sev tria.

En molts casos, el pla alternatiu que s'ha proposat resta lluny de complir els objectius d'escola de proximitat publicitats.

La plataforma ponentina ha participat juntament amb plataformes semblants nascudes a Barcelona, Terrassa, Badalona, Tortosa i Calafell, així com amb les Associacions Federades de Famílies d'Alumnes de Catalunya (AFFAC)

Durant la reunió a Barcelona, les plataformes es van trobar amb Nogay Ndiaye i Dolors Sabaté (CUP) i amb Jordi Jordan (En Comú Podem); PSC, ERC i Junts van declinar assistir-hi.

En aquest contacte es varen tractar diversos punts de vista, com ara la defensa de l'escola pública, de qualitat i de proximitat, els drets de les famílies i les seves preferències a causa de projectes educatius de centre o la conciliació familiar. També es posà el focus en la falta de previsió i transparència del Departament d'Educació amb l'aprovació del Decret del 29 de març, així com al llarg del procés de preinscripció, que no sempre ha explicat a les famílies l'estat real de la situació. 

El 10 de juny es publicaran les llistes d'admesos als centres educatius, un moment en què es coneixerà del cert el nombre d'alumnes i famílies afectades arreu del país

Les persones representats d'AFFAC van informar que enguany hi ha molta més opacitat i falta d'informació en aquest procés, i que hi ha unes 5.000 places menys ofertades -en aquest aspecte, cal recordar que es reduiran les ràtios de l'alumnat de P3, que passa a ser de 20 per línia-. 

Quant als partits polítics, ambdues formacions van comentar que al Ple d'avui, 8 de juny, preguntaran al Conseller Cambray per aquest tema concret, i es van oferir a fer d'altaveu al Parlament de Catalunya a les famílies afectades.

Campanya #NoSócUnNúmero
En el cas concret de la plataforma lleidatana, ha engegat dues campanyes per denunciar aquesta situació tan complexa i desagradable per a les famílies.


Per una banda, convida a la ciutadania a signar un change.org per tal de reunir suport i pressionar el Departament per reconsiderar els canvis i la situació desencadenada. A hores d'ara, ja hi han col·laborat més de 600 persones, i la xifra va en augment considerablement.

I, per altra, s'uneixen a la campanya #NoSócUnNúmero, impulsada per la plataforma badalonina, i que denuncia que la preinscripció acaba sent un joc d'atzar on els nens i nenes són els majors afectats.
 

famílies3

Comentaris