30.11.2021 |

Les cooperatives demanen a Agricultura que rectifiqui la proposta d'ajuts pel Filomena

Consideren que l'obligació de contractar una assegurança per sol·licitar la subvenció suposa "un greuge important"
Les oliveres de les Garrigues, cobertes de neu pel Filomena
Les oliveres de les Garrigues, cobertes de neu pel Filomena.
Les cooperatives demanen a Agricultura que rectifiqui la proposta d'ajuts pel Filomena

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) demana al Departament d'Agricultura que "rectifiqui alguns aspectes" de la proposta d'ajuts per pal·liar els danys del temporal Filomena. En concret, consideren que les condicions i obligacions que els beneficiaris han de complir per rebre l'ajut son "un pas enrere" respecte a les propostes i peticions que el sector va presentar el mes de febrer passat. Així, consideren que "l'obligació de contractar l'assegurança dins el període de 5 anys a partir de la resolució de la concessió de l'ajut suposa un greuge important". "Més quan el propi Departament ha reconegut públicament que l'assegurança no ha donat resposta als danys provocats pel temporal Filomena" valoren.

La FCAC valora positivament que s'estableixin ajuts per ajudar als productors dels sector de l'olivera afectats pel temporal Filomena. Tot i això, reclamen que es rectifiqui la proposta que el Departament va presentar aquest dijous a la Taula Sectorial de l'Oli d'Oliva.

Així, defensen un esquema d'ajuts que no exclogui possibles beneficiaris i que prioritzi, a través d'un esquema de punts, a joves agricultors i agricultors professionals. Per altra banda, també critiquen que els ajuts vagin condicionats a la contractació d'una assegurança dins el període de 5 anys a partir de la concessió de l'ajut. "Entenem que, abans d'introduir el requisit d'obligar assegurar per poder rebre l'ajut, cal aconseguir modificar l'actual línia d'assegurança de l'olivera per tal de millorar la cobertura i ajustar-la a la realitat i necessitat del sector", justifiquen.

Finalment, la FCAC assegura que continuarà insistint i treballant conjuntament amb el DARP per tal que també s'habilitin ajuts per a cooperatives i almàsseres afectades pel temporal. "El sector està prou castigat com per poder suportar les mateixes despeses però amb molta menys producció amb una pèrdua important d'ingressos", indiquen.

Les cooperatives demanen a Agricultura que rectifiqui la proposta d'ajuts pel Filomena
comentaris