L’Hospital Arnau de Vilanova estrena un neuronavegador i un microscopi d’última generació

L’Arnau de Vilanova compta actualment amb un servei de Neurocirurgia completament renovat, potenciat amb professionals i la tecnologia més capdavantera disponible per a la pràctica neuroquirúrgica, el nou  neuronavegador és el més modern i potent que hi ha actualment a tot Catalunya
Els facultatius treballant en el Microscopi i neuronavegador @HUAV
photo_camera Els facultatius treballant en el Microscopi i neuronavegador @HUAV

L'Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV) ha renovat el seu servei de Neurocirurgia amb els equipaments tecnològics més capdavanters que hi ha en aquest camp, un neuronavegador i un microscopi que permetran millorar l'assistència al pacient neuroquirúrgic. L'equipament, que ha estat finançat per la Diputació de Lleida, evitarà unes 50 derivacions a l'any a altres centres que, fins ara, per motius de complexitat, no podien assumir-se amb garanties en el centre lleidatà.

La cirurgia cerebral ha de permetre curar la malaltia, però sempre amb l’objectiu de preservar les funcions neurològiques de les àrees cerebrals implicades.

La neurocirurgia està obligada a implementar tots aquells avenços científics i tecnològics disponibles per minimitzar els riscos relacionats amb les cirurgies i, per tant,per millorar el pronòstic dels pacients

Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida @TerritoriscatEls nous equipaments incrementen la precisió i la seguretat de les intervencions,i són clau en els procediments neuroquirúrgics. Fuat Arikan, responsable del servei de Neurocirurgia de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova i cap clínic del servei de Neurocirurgia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, explica que el neuronavegador es comporta com si es tractés d’un GPS cerebral,ja que incorpora les proves de radiodiagnòstic prequirúrgiques realitzades als pacients al camp operatori. Això és possible gràcies a una precalibració just abans d’iniciar-se la cirurgia i de dues càmeres que informen,en tot moment i a temps real,en quina localització del cervell ens trobem.

El neuronavegador, suposa un gran avenç i aporta major fiabilitat i seguretat, la qual cosa es tradueix en menys complicacions i menys riscs de seqüeles neurològiques

Per la seva banda, el microscopi serveix per magnificar el camp quirúrgic i donar major precisió al cirurgià per respectar les estructures cerebrals relacionades amb la lesió. Estructures petites es poden visualitzar amb gran detall, cosa que aporta la seguretat i precisió necessàries en un òrgan tan delicat i noble com es el cervell, durant el procediment neuroquirúrgic que suposa la resecció dels tumors cerebrals. La gran magnificació que ens aporta el microscopi quirúrgic ens permet certament minimitzar els danys a les estructures cerebrals que envolten les lesions. Novament, com més seguretat i fiabilitat menys complicacions, menor risc de seqüeles, disminució del temps d’hospitalització i convalescència i,en definitiva, una millor assistència per al pacient, explica Arikan.

El servei de Neurocirurgia de l’HUAV practica de mitjana cada any unes 250 intervencions quirúrgiques i treballa de forma coordinada amb el seu homòleg de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, que aporta suport assistencial i científic. L’Arnau de Vilanova compta actualment amb un servei de Neurocirurgia completament renovat, potenciat amb professionals i la tecnologia més capdavantera disponible per a la pràctica neuroquirúrgica. De fet, el neuronavegador és el més modern i potent que hi ha actualment a tot Catalunya, conclou Arikan.

comentaris