El Fòrum de la Joventut analitzarà les oportunitats que ofereix el món rural

Actualment, de cada 100 pagesos la majoria tenen més de 55 anys i tan sols 7,7 són joves menors de 35 anys

forumportada
photo_camera L'espai s'ha presentat a la Diputació de Lleida

El XVIII Fòrum d’Estudis sobre la Joventut que se celebrarà els dies 22 i 23 d’octubre a la Universitat de Lleida (UdL) dedicarà la temàtica d’aquesta edició a reflexionar sobre les oportunitats que pot oferir el món rural a les persones joves.

Les jornades, sota el títol Joves i nova ruralitat: reptes i oportunitats, estaran organitzades per la Direcció General de Joventut en col·laboració amb el Màster interuniversitari en Joventut i Societat. Aquest espai de debat ha estat presentat aquest dilluns a la Diputació de Lleida, institució que dóna suport a la iniciativa així com la UdL, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació; la Fundació Món Rural i l’Associació d’iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA).

Els organitzadors preveuen més d'un centenar d'assistents

Es preveu més d’un centenar d’assistents i es pretén analitzar la temàtica del món rural des de diverses perspectives, és a dir, aquells joves que continuen amb l’explotació agrària familiar, però també aquells joves amb formació que veuen en el món rural una nova oportunitat de desenvolupar un producte.

El Fòrum comptarà amb experts en desenvolupament rural, amb la presentació d’experiències de joves que viuen i treballen en el món rural i amb representants d’institucions i entitats que acompanyen joves emprenedors.

Segons les dades del cens agrari de Catalunya, de cada 100 pagesos la majoria tenen més de 55 anys i tan sols 7,7 són joves menors de 35 anys.

L'acte ha comptat amb el diputat Eloi Bergós; el director general de Joventut, Toni Reig; el subdirector d’ETSEA, Jordi Graell, i la consultora en territori, pagesia i cuina i doctora en geografia i medi ambient, Neus Monllor, qui en el marc del fòrum exposarà la seva tesi doctoral amb el títol Explorant la jove pagesia: camins, pràctiques i actituds en el marc d’un nou paradigma agrosocial, guanyadora del Premi Joventut 2012. 

Afirmen que els models amb èxit es basen en la proximitat, la qualitat i l'ecologia 

Durant la presentació, Monllor ha explicat que el model tradicional agrari basat en la intensificació de la producció sense tenir en compte el territori ni les persones és caduc, mentre que els models d’empresa que s’estan posant en marxa amb èxit estan estretament vinculats amb el territori basant-se en la proximitat, la qualitat i l’ecologia.

Comentaris