La consellera assegura que "caldrà veure la lletra petita"

Jordà veu també "insuficients" els 784 milions d'ajuts de l'Estat per a la pagesia

El Govern tornarà a posar damunt la taula la petició de participar en la gestió de les conques de l'Ebre
La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, durant una visita al nou Hub de Sanitat Vegetal de l'IRTA a Lleida

Data de publicació: divendres 12 de maig del 2023, 14:04

Localització: Lleida

Autor: Anna Berga
photo_camera La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, durant una visita al nou Hub de Sanitat Vegetal de l'IRTA a Lleida - Foto: Anna Berga

La consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, assegura que veu "insuficients" les ajudes directes per valor de 784 milions d'euros que el govern espanyol va aprovar dijous per a donar suport a pagesos i ramaders afectats per la sequera. "Crec que cal veure la lletra petita, però de ben segur que és insuficient", ha explicat la consellera, que ha assenyalat la necessitat que les administracions actuïn amb "molta coordinació i molt rigor" per a superar la sequera. En una visita al nou Hub de Sanitat Vegetal de l'IRTA a Lleida, Jordà també ha dit que el pròxim 22 de maig hi ha una nova reunió amb el Ministeri d'Agricultura on tornarà a demanar que la Generalitat pugui participar en la gestió de les conques de l'Ebre.

Aquestes declaracions s'alineen a les que havien fet dijous des del mateix sector, en què es consideraven les ajudes de l'Estat "un primer pas, però del tot insuficient".

"Hem de mirar de salvar els arbres. Si no els salvem, és obvi que aquesta xifra és insuficient", ha valorat Jordà sobre els ajuts directes de 276,7 milions que el govern espanyol destinarà a mitigar els efectes de la sequera en l'agricultura. L'Estat també preveu destinar 355 milions per als sectors ramaders càrnic i lleter i 5 milions d'euros per a l'apicultura.

D'altra banda, ha celebrat els 220 milions euros que l'executiu espanyol invertirà en l'ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera, que també s'inclouen dins el paquet de mesures.

El mateix dia que la vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha tancat la porta a la petició de la Generalitat de participar en la gestió de les conques de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), Jordà ha insistit que demanaran al govern espanyol de nou aquesta cogestió en la reunió que mantindran el pròxim dia 22 de maig a Madrid

També ha demanat de nou "responsabilitats" a la CHE i a "alguna comunitat de regants" per la falta de "planificació i coordinació" davant la manca d'aigua

En aquest sentit, la consellera d'Acció Climàtica ha defensat la gestió que el Govern ha fet de les conques internes, on la pagesia pot seguir regant "malgrat la sequera", i ha recordat que la Generalitat preveu començar en breu la modernització de les primeres 10.000 hectàrees del canal d'Urgell. "La ministra pot seguir aplaudint la CHE, que segurament té alguna responsabilitat igual que la deu tenir alguna comunitat de regants, però en cap cas ens pot donar lliçons de com gestionar l'actual sequera", ha expressat.

Jordà ha visitat aquest divendres el nou Hub de Sanitat Vegetal, ubicat a les instal·lacions de l'IRTA Agrònoms, a l'ETSEA de Lleida. Es tracta d'un espai físic i virtual de coordinació i impuls per a la millora de la sanitat vegetal dels cultius a Catalunya.

El Hub impulsarà la generació de noves tècniques, estratègies i productes en sanitat vegetal mitjançant noves fórmules d'innovació i generació de coneixement

Entrada del nou Hub de Sanitat Vegetal de l'IRTA a Lleida

Data de publicació: divendres 12 de maig del 2023, 14:04

Localització: Lleida

Autor: Anna Berga
Entrada del nou Hub de Sanitat Vegetal de l'IRTA a Lleida - Foto: Anna Berga
 

comentaris