20.10.2021 |
Territoris.cat

El Govern preveu enllestir en dos o tres mesos la nova proposta de Rodalies de Lleida

Gavín anuncia la posada en marxa del sistema de bitllet combinat d'Alta Velocitat amb Rodalies a la capital del Segrià
Joan Talarn, Isidre Gavín, Ramon Farré, José Crespín i Miquel Pueyo
Isidre Gavín, Joan Talarn, Miquel Pueyo Ramon Farré, i José Crespín
El Govern preveu enllestir en dos o tres mesos la nova proposta de Rodalies de Lleida

El Govern treballa en una nova proposta de Rodalies per a l'àmbit de Lleida, que confia tenir enllestida en dos o tres mesos, segons ha explicat aquest dimarts Isidre Gavín en el marc de la reunió de la Plataforma de la línia ferroviària Lleida-Manresa (R12), promoguda per la Diputació de Lleida.

Aquesta proposta analitzarà la demanda existent en els diferents corredors de transport públic que hi ha al territori per tal de millorar l'actual oferta, ja sigui amb tren o bus o amb la combinació d'ambdós. D'aquesta manera, en funció de les necessitats detectades es plantejarà un increment de les freqüències de tren o bus en aquells corredors on es consideri que existeixen unes necessitats de demanda que no estan ben ateses com en el cas del Lleida-Cervera, segons ha exposat el secretari d'Infraestructures i Mobilitat.

Pla obert de la reunió de la plataforma de la línia ferroviària Lleida-Manresa, celebrada a la Diputació de Lleida el 18 de febrer del 2020. (Horitzontal)Així mateix, Gavín ha recordat que ja existeix un sistema de Rodalies entre Lleida i Balaguer, a la línia de FGC Lleida-la Pobla de Segur, i ha posat en valor l'increment de freqüències de bus que Territori ha implementat en corredors on no hi ha tren com en el cas del Lleida-Alcarràs, Lleida-Alfarràs i Lleida-Alpicat.

Lligat amb la nova proposta de Rodalies de Lleida, s'ha acordat també la redacció conjunta per part del Govern, la Diputació de Lleida i l'ATM de l'àrea de Lleida d'un estudi per avaluar la necessitat d'ubicar aparcaments dissuasius propers a les estacions de tren de la línia Lleida-Cervera.

És interessant que en totes les estacions de la línia la gent vegi que pot atansar-se amb el seu vehicle fins a l'estació, deixar el vehicle privat i agafar el transport públic

La proposta de noves Rodalies de Lleida també inclourà una campanya de divulgació i informació per donar a conèixer la nova oferta amb l'objectiu d'animar els usuaris a utilitzar-la.

Imatge de la línia de tren Lleida Manresa, al pas per Mollerussa

El Govern reclama la culminació del traspàs de Rodalies

El responsable del Govern ha qualificat de "fake" el traspàs acordat fa deu anys perquè "no s'ha arribat a complir mai, no s'han traspassat els diners i no es va firmar un contracte de serveis". Isidre Gavín ha remarcat que dels 4.000 milions previstos en el pla d'inversions que acompanyava el traspàs, l'Estat només n'ha executat un 14%.

Per la seva part, el subdelegat del govern espanyol a Lleida, José Crespín, ha negat que el traspàs de Rodalies sigui un "fake" i ha negat que "l'Estat sigui culpable que no funcionin els trens". Així, ha assenyalat que l'acord del 2011 estableix que "l'Estat té la competència de les vies i les infraestructures, mentre a la Generalitat li correspon posar nous trens i incrementar el nombre de freqüències". 

Bitllet combinat entre l'Alta Velocitat i Rodalies

D'altra banda, Gavín ha anunciat l'acord del Govern amb Renfe per implementar a Lleida un sistema de bitllet combinat entre l'Alta Velocitat i Rodalies, que permetrà als usuaris utilitzar amb un mateix bitllet els trens AVE o Avant i la resta de serveis de tren i bus de l'ATM de Lleida. El secretari d'Infraestructures i Mobilitat ha explicat que s'està enllestint el conveni per tal d'implementar-lo en breu.

Nou baixador al polígon el Segre

Així mateix, ha assenyalat que s'està redactant el projecte constructiu del nou baixador del polígon el Segre de Lleida, a la línia de FGC Lleida-la Pobla de Segur. Gavín ha demanat la implicació dels diferents agents com és el cas de sindicats, empresaris, entre altres, perquè el nou baixador afavoreixi l'ús del transport públic perquè els treballadors optin per desplaçar-se a la feina en tren enlloc de fer-ho amb vehicle particular.

Estació de tren de Golmés

Talarn i Pueyo destaquen els compromisos assolits en la reunió de la Plataforma de la línia Lleida-Manresa

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, han posat en valor la col·laboració institucional i els compromisos assolits en la trobada de la Plataforma de la línia ferroviària Lleida-Manresa, que s'ha reunit aquest dimarts per avançar en la implementació d'un nucli de Rodalies a Lleida.

Ara falta fer la inversió final perquè la línia esdevingui una veritable línia de Rodalies, aquesta és la primera part que Lleida necessita basada en el ferrocarril

A la reunió també hi han participat el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré; els alcaldes de Bell-lloc d'Urgell, Mollerussa. Golmés, Castellnou de Seana, Bellpuig, Anglesola, Tàrrega, Cervera i Sant Guim de Freixenet; els presidents dels consells comarcals del Segrià, el Pla d'Urgell, l'Urgell i la Segarra; representants dels sindicats CCOO, UGT, CGT i Intersindical; les cambres de comerç de Lleida i Tàrrega, i els portaveus dels diferents grups polítics de la Diputació de Lleida.

El Govern preveu enllestir en dos o tres mesos la nova proposta de Rodalies de Lleida
comentaris