04.12.2021 |
Territoris.cat

Històrica cimera dels alcaldes de les capitals de comarca de Ponent

Reunió dels alcaldes, Miquel Pueyo, Alba Pijuan, Marc Solsona, Jordi Ignasi Vidal, Enric Mir, i Ramon Augé
Reunió dels alcaldes, Miquel Pueyo, Alba Pijuan, Marc Solsona, Jordi Ignasi Vidal, Enric Mir, i Ramon Augé
Històrica cimera dels alcaldes de les capitals de comarca de Ponent

Els alcaldes de Lleida, Miquel Pueyo; Tàrrega, Alba Pijuan; Mollerussa, Marc Solsona; Balaguer, Jordi Ignasi Vidal; les Borges Blanques, Enric Mir, i de Cervera, Ramon Augé, han participat aquest dimarts a Lleida en una jornada de treball que han qualificat d'històrica, ja que, per primer cop, ha reunit els responsables municipals de les sis capitals de comarca del pla de Lleida.

Amb aquesta primera trobada han volgut assentar les bases per potenciar la col·laboració institucional entre els diferents municipis per tal de treballar conjuntament en benefici del territori 

La voluntat és reunir-se cada sis mesos de forma itinerant per establir sinergies i anar avançant en temes que afecten les localitats i el conjunt de les Terres de Lleida.

Reunió dels alcaldes, Miquel Pueyo, Alba Pijuan, Marc Solsona, Jordi Ignasi Vidal, Enric Mir, i Ramon AugéEl paer en cap de Lleida, Miquel Pueyo ha explicat que vol ser un espai de diàleg, d'intercanvi d'experiències i d'acord però ha deixat clar que no vol ser cap nova estructura que supleixi les administracions ja existents. L'objectiu és teixir aliances per compartir experiències, trobar oportunitats de cara al futur i defensar l'aposta per l'autoestima i pel potencial agroalimentari del territori, segons ha expressat Miquel Pueyo. Així, ha destacat la capacitat de lideratge de Lleida però amb la concertació amb l'entorn perquè no som competidors.

L'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona ha dit que es pretén fer valdre el posicionament estratègic de les Terres de Lleida a l'hora de competir amb el conjunt del país esdevenint un lobby institucional capaç de captar oportunitats i no deixar-ne perdre, segons Marc Solsona.

Una de les reivindicacions conjuntes és que les ciutats han d'estar ben connectades, tant pel que fa a través d'infraestructures viàries i ferroviàries com també tecnològiques, mitjançant la fibra òptica

Atracció empresarial i captació d'inversions

Enric Mir, alcalde de les Borges Blanques ha remarcat les oportunitats que té el pla de Lleida pel que fa a atracció empresarial i captació d'inversions, i ha defensat que això pot ser compatible amb el respecte amb el medi ambient i els valors naturals del territori perquè la sostenibilitat és un repte de tots. Mir ha destacat iniciatives com ara el Parc Científic de Lleida o la xarxa de Centres d'Empreses i Innovació (CEI) i ha defensat que els ajuntaments han d'anar de la mà de la Generalitat per difondre les potencialitats del territori per atreure empreses i evitar que altres ja implantades puguin marxar a territoris com ara l'Aragó.

Imatge dels alcaldes de Lleida, Miquel Pueyo; Tàrrega, Alba Pijuan; Mollerussa, Marc Solsona; Balaguer, Jordi Ignasi Vidal; les Borges Blanques, Enric Mir, i de Cervera, Ramon Augé, atenent la premsa al PCiTAL, el 17 de desembre del 2019. (Horitzontal)Per la seva banda, l'alcalde de Mollerussa ha reiterat els dubtes en relació amb grans projectes comercials que volen implantar-se a la ciutat de Lleida com el previst a Torre Salses. Solsona ha defensat la necessitat que els consistoris no només pensin per a un mateix municipi sinó que han de compartir un mateix model territorial que ens faci ser competitius i que realment generi atracció i no fugues, perquè, si no som capaços de fer això, perdem una oportunitat.

Aposta per la conscienciació ambiental

Una de les prioritats dels sis ajuntaments lleidatans implica afavorir la conscienciació ambiental. En aquest àmbit, els consistoris han assolit el compromís de treballar conjuntament per tal de poder consensuar i compartir normatives i ordenances municipals en temàtiques que afecten per igual a tots els municipis.

Els Ajuntaments proposaran la substitució de les bosses de plàstic que utilitzen els paradistes dels mercats municipals, ja que en molts casos són els mateixos que van d'una a altra ciutat, per altres de cartó o materials compostables

Balaguer ja està treballant en una ordenança per avançar en aquest sentit i l'objectiu és compartir-la amb la resta de capitals de comarca perquè també la puguin acabar implementant, segons ja explicat l'alcalde Jordi Ignasi Vidal. La capital de la Noguera preveu tenir-la enllestida en quatre o cinc mesos –actualment es troba en fase d'exposició publica- i, posteriorment, la compartirà amb la resta d'ajuntaments abans d'aprovar-la perquè les ordenances de les altres capitals vagin en la mateixa línia. No pot ser que a Balaguer diguem que la fruita s'ha de comprar en bosses de cartó i en un altre municipi en bossa compostable o amb un cistell, ha assenyalat Vidal.

L'alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan, ha explicat que els sis ajuntaments també s'han compromès a potenciar la implantació de carrils bici a les respectives ciutats i a implementar vies verdes que enllacin els municipis per tal d'afavorir l'ús de la bicicleta i la mobilitat sostenible. Pijuan ha indicat que alguna via cicloturística entre les ciutats ja està en funcionament mentre altres estan en projecte i, per això, es vol avançar perquè acabin esdevenint una realitat. No és el mateix la reivindicació d'un sol municipi que dels sis a la vegadasigui en aquest o en altres àmbits, ha remarcat.
 

Consensuar un calendari d'esdeveniments culturals

En l'apartat cultural, un dels reptes és coordinar i establir un calendari comú dels grans esdeveniments que acullen les sis localitats com ara la Fira del Teatre o el Festival Paupaterres de Tàrrega o l'Aquelarre de Cervera, entre molts altres, per evitar que puguin coincidir en uns mateixos dies, segons ha explicat el paer en cap de Cervera, Ramon Augé. Així mateix, es vol establir sinergies a l'hora d'organitzar exposicions o espectacles teatrals i de promocionar-les.

Històrica cimera dels alcaldes de les capitals de comarca de Ponent
comentaris