05.08.2020 |
Territoris.cat

Identifiquen a Europa un parasitoide del bambú beneficiós pels parcs i jardins

Els parasitoides identificats per UdL actuen com a enemics naturals, són agents de control biològic i poden reduir els perjudicis que els pugons causen a les plantes, en aquest cas típiques de parcs i jardins

Identifiquen a Europa un parasitoide del bambú beneficiós pels parcs i jardins

Una recerca internacional on participa la Universitat de Lleida ha detectat per primer cop un parasitoide de pugons del bambú (Takecallis arundinariae i Takecallis taiwanus) d'una espècie no descrita a Europa, típica del sud-est asiàtic.

L'estudi, publicat a la revista  ZooKeys, està liderat per la Universitat iraniana de Zabol i també hi participen la Universitat de València i la Universitat d'Atenes.

Els investigadors, entre els que hi ha el catedràtic d'Entomologia de la UdL Xavier Pons, han desenvolupat la seva recerca a l'Arborètum de Lleida, al Jardí Botànic de València i a un parc urbà de Barcelona

S'ha identificat per primera vegada a Europa la presència del Trioxys liui Chou & Chou, fins ara conegut com a parasitoide dels pugons Cranaphis formosana i Phyllaphoides bambusicola sobre bambús a la Xina i Rússia.

"La introducció accidental d'aquesta espècie de parasitoide s'ha realitzat probablement mitjançant el transport de material vegetal de bambú infestat", explica Pons.

Els parasitoides actuen com a enemics naturals, són agents de control biològic i poden reduir els perjudicis que els pugons causen a les plantes, en aquest cas típiques de parcs i jardins.

Els resultats posen de manifest la importància de la globalització en l'expansió d'alguns insectes i en l'interès que poden tenir el jardins botànics per a la detecció de noves espècies.

Identifiquen a Europa un parasitoide del bambú beneficiós pels parcs i jardins
comentaris